Какво следва след подписването на Договора за добросъседство

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По думите на проф. Елдъров не може българската историография да очаква чудеса. Не може изведнъж всичко да се промени, но разговорите винаги са добри. Той посочи, че има създадена традиция вече. От 3-4 години Българската академия на науките и Македонската академия на науките имат съвместни проекти. На 14 юли 2015 година е направено съвместно честване на Илинденско-Преображенското въстание в Битоля, така че има надежда.

Проф. Димитров изтъкна, че не може да има договореност между историци. Договореност един историк прави само с фактите и с тяхната научна интерпретация. "Не може да се слагат срокове, тъй като това не е занимание с някаква конкретна цел, по конкретна тема. Ние трябва да разгледаме един много по-широк кръг от проблеми, разбира се, фундаментални, където ще има спорове, но страната, която ще бъде по-убедителна с аргументите си, може да постигне известен успех. Владо Перев е опитен журналист. Неговият коментар беше един ефектен подход към нещо, което изглежда все още несигурно и доста трудно за постигане. Но Комисията е необходима. Без разговор по тия ключови въпроси, които са фундаментални и за двете общества, които формират самосъзнание и идентичност, които формират отношение към миналото и към настоящето, а затова и към бъдещето, без такъв сериозен разговор няма да има никакъв напредък."

Според проф. Елдъров е важно да се види какъв ще е съставът на комисиите и кой ще подрежда този състав от македонска страна. По думите му България има достатъчно компетентни специалисти във всички области на хуманитарните науки. "Но от македонска страна не знаем в кой момент и кой ще подреди участниците в комисията. Дали няма да се окажат сред 26-те историци, които излязоха с призив против договора. Това са поддръжниците на Никола Груевски." Той обясни, че сред македонските историци има такива, които са много сериозни и в тяхната научна дейност се наблюдава стриктно придържане към историческите факти.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад