Референдумът в Иракски Кюрдистан - какво следва?

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

26 септември, вторник. Кюрдите ликуват. Близо 93% са гласували за независимост от Ирак.

Масуд Барзани, президент на Иракски Кюрдистан дата: "Гражданите на Кюрдистан избраха промяната. Никой не може да ни обвинява за това. Положихме всички усилия да съжителстваме в мир с Ирак, но Багдад ни принуди да пожелаем своята независимост."

30 милиона - толкова се смята, че са кюрдите в Близкия изток. Четвъртият най-голям етнос там, но народ, който никога не е имал държава.

От 91-ва година Иракски Кюрдистан се води автономен регион. През 2003 година кюрдите се включват активно в борбата срещу Саддам Хюсеин. А от 11 години в Иракски Кюрдистан вече действа единна администрация. Около 20% от населението на Ирак са етнически кюрди, според които правата им никога не са били същите, като тези на арабите сунити и шиити.

Масуд Барзани, президент на Иракски Кюрдистан: "Всяко действие на управляващите в Багдад показваше, че те не желаят да бъдем партньори. Сега не е време за заплахи, а за сериозна дискусия."

Позицията на правителството в Багдад - диалог с кюрдите няма да има. Управляващите в Ирак определят референдума като нелегитимен и няма да признаят резултата от него.

Хайдар ал Абади, министър-председател на Ирак: "Няма да позволим на никого да нарушава териториалната цялост на страната. Ние сме против всеки опит да бъде всявано етническо напрежение и разделение сред гражданите. Изненадани сме, че правителството в Кюрдистан внезапно реши да организира референдум и действително го направи. Предупредихме ги, че подобна постъпка може да има опасни последствия."

Първата стъпка на иракското правителство беше да замрази контактите си с кюрдското ръководство. Диалог с Ербил - главният град на Иракски Кюрдистан - може да има, само ако бъдат анулирани резултатите от референдума. Дойде време и за икономически санкции - забрана за полети на международни авиокомпании до двете летища в Иракски Кюрдистан. Третата стъпка - съвместни военни маневри по границата с Турция.

Именно Анкара излезе с много по-остра реакция, дори от тази на Багдад. Кюрдите в Турция са в конфликт с правителството от десетилетия. Референдумът за създаване на кюрдска държава събуди страхове, че е възможно да се засилят сепаратистките настроения сред кюрдите на нейна територия. Турският президент предупреди, че е склонен да прибегне до всякакви мерки - от икономически санкции, до въздушни и сухопътни военни операции. Ердоган в прав текст заплаши кюрдите с глад, както и да "спре кранчето" на петролопровода Киркук-Юмурталък.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: "Ще разберат за какво говорим, когато започнем прилагането на санкции. Когато затворим петролопровода и спрем камионите с хранителни доставки. Не очаквахме кюрдското правителство да проведе референдума, но ето, че го направиха и то без да се съгласуват с никого и без да получат подкрепа. Това е предателство. Турция има достатъчно сила и потенциал, за да се справи с подобна заплаха. Искаме този въпрос да бъде решен по мирен начин, но ако това се окаже невъзможно, няма да се поколебаем да действаме със сила."

Анкара обаче също има какво да губи, ако действително изпълни заканите си. Стокообменът между Турция и Ирак възлиза приблизително на 8 милиарда долара годишно, от които 2,5 милиарда със Северен Ирак.

Иранските власти заявиха, че с референдума си кюрдите в Ирак създават хаос в Близкия изток. Техеран копира мерките, които Турция предприе по границите си с Иракски Кюрдистан, включително разположи там ракетни дивизиони от Революционната гвардия.

Колкото до позицията на големите играчи на международната сцена - Съветът за сигурност на ООН, без изключение, още преди вота предупреди, че той има потенциал да доведе до нова война в Близкия изток.

Журналистът Георги Милков коментира в студиото на "Денят започва" резултатите от референдума и възможно ли е създаване на Кюрдистан. Той припомни, че кюрдите бленуват своя държава от векове и имат право на това, затова беше ясно как ще гласуват - 92% - един очакван резултат. От тук започват проблемите и неяснотите - кюрдите зависят прекалено много от съседите си, но най-вече решението за бъдещето е в ръцете централното правителство в Багдад. Припомни, че през годините районът, в който живеят кюрдите, е разбишкан най-вече от Саддам. В Киркук, който е много спорен и много важен град, защото в неговия район се намират петролните залежи, е променен целият етнически състав на населението - още от времето на Саддам там са заселвани араби и изселвани кюрдите.Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад