Диана Йорданова: Никой не намалява майчинството

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бюджетът за 2018 е още в процес на съгласуване и в средата на октомври ще има първоначална представа за основните параметри, които са заложени, така че да се спази бюджетната процедура, съгласно Закона за публични финанси, посочи Диана Йорданова. В края на октомври ще може бюджетът да бъде внесен в Народното събрание. На този етап се очаква минимално увеличение на пенсиите, като може да има и допълнително повишаване в зависимост от изпълнението на бюджета. Тя обясни, че всички данни към момента показват, че икономиката се развива възходящо, изпреварва всички прогнози и анализи, правени предварително и това дава възможност за увеличаване не само на пенсиите, но и на доходите в останалите сфери.

Георги Гьоков открои, че географските различия в доходите са много сериозни. По думите му оптимистичните прогнози на г-жа Йорданова се чуват като говорене вече 8 поредни години преди приемането на бюджета, но после те не се сбъдват. Той попита с колко са се увеличили пенсиите или заплатите на хората, заети в бюджетната сфера.

"Аз работя в социалната сфера от 20 и няколко години и на финансистите, като започнем от Симеон Дянков и сега стигнем до Горанов, не вярвам съвсем, защото резултатите, които са на гърба на хората са такива, каквито са в момента", каза Гьоков.

Диана Йорданова подчерта, че само за първото шестмесечие на тази година има увеличение с 11% на доходите на българското население според НСИ. Данните на Евростат сочат 5% спад на безработицата. От първия мандат на ГЕРБ до сега брутният вътрешен продукт се е увеличил два пъти, което означава, че в началото на следващата година ще говорим за БВП над 100 млрд. и трикратно увеличаване на минималната работна заплата. "Вижданията ни за повишаването на доходите с Вас са различни, но това е разликата между лявото и дясното. Държавата не увеличана доходи, както знаете. Държавата се грижи за социални плащания и създава условия за работа на бизнеса", обърна се тя към събеседника си.

Георги Гьоков обаче попита коя прослойка от населението в България е доволна от това, че има ръст на икономиката. Той беше категоричен, че географското изравняване на доходите е изключително сложен проблем. Инфраструктурата безспорно е важна, но освен това важни са и програмите. За Северозапада трябва да се създадат специални облекчения за бизнеса, по-различни от досегашните опити в тази посока, защото резултатите от тези усилия не са видни. Той преведе финансовия език на г-жа Йорданова по отношение доходите на пенсионерите догодина, като обясни, че се говори за увеличение от 13-14 лева.

Георги Гьоков: Наистина безработицата в България е ниска, но това не е само заслуга на управляващите в момента, а се дължи на факта, че голяма част от българите избягаха от България. Работната ръка изтече навън. И колкото и да не сте съгласни - това е основната причина за ниската безработица в България. В последните години на прехода образованието на българина беше съсипано, затова в момента няма квалифицирана работна ръка за бизнеса у нас и затова, ако имахме адекватно професионално обучение в България, безработицата би била по-ниска от това, което е в момента. В бюрата по труда, в Агенцията по заетостта са регистрирани продължително безработни хора без квалификация или с неподходяща квалификация за пазара на труда и те формират безработицата към момента. През последните 8 години всички социални плащания са замразени.

Диана Йорданова: Достатъчно средства по европейски програми са насочени за подпомагане на хората с ниски и със социални доходи.По отношение предложенията за промените в законодателството, касаещи майчинството, зам.-председателят на бюджетната комисия обясни, че една млада майка трябва да бъде стимулирана да се връща по-рано на работа. Никой не намалява майчинството, подчерта тя.

Вижте целия разговор във видеото.