Валентин Радев: И ръководството, и полицаите искаме увеличаване на заплатите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Министърът обясни, че са изпълнени част от исканията на полицаите, а тези, които остават, ще бъдат теми на дебати. В бюджета за догодина са планирани повече пари за МВР. Радев каза, че в момента се правят опити да се изпълняват повечето от исканията. Той предположи, че за някои от служителите ще има 15% увеличение, но за други то ще е по-ниско.

Валентин Радев: Много по-важно е не да увеличим заплащането в момента, а това да бъде трайно. Те да знаят, че всяка година ще има по малко, да има някаква устойчивост, да бъдат давани тези пари, които ще дойдат допълнително на тези, които най-много ги заслужават.

Това ще бъде обсъдено тази седмица на извънреден съвет по социално партньорство. Според министъра никой не може да каже точно колко още пари са необходими на МВР. От едната страна е министерството, мнението на гражданите, които си дават парите чрез данъците, и техните представители в парламента ги разпределят.

Валентин Радев: В позицията, в която съм, всеки ден виждам колко са заслужили тези хора, колко всеки ден са подложени на риск. Но къде е точно балансът - той се измерва с това, че има и други системи в държавата, че ние сме спечелили изборите с едно ото първите неща, което сме казали, това е образованието, децата ни.

В-к "24 часа" излезе с новината, че президентът иска да махне шефа на НСО. На позицията вероятно ще застане Тодор Грабенаров, шеф на НС "Полиция".

Валентин Радев: Това е работа на президента, негово правомощие, така е решил. Не ми е ясно защо се прави. Струва ми се, че това няма да се отрази на европредседателството. Това са ръководители, нормално е да се сменят от време на време. Няма интрига.

Министърът отново призова гражданите да не дават пари на ало измамници. Той уточни, че полицията не иска помощ от граждани, а помага на тях.

Имаше план за намаляване на битовата престъпност.

Валентин Радев: Ние правим последователни стъпки. Една от тях е да назначим поне 1000 души, полицаи на терен.

Въпросът е полицията да има достъп до всяко населено място. Според министъра трябва тези, които са решили да престъпят закона, да виждат полицаите.

За случаите на разбити банкомати Радев обясни, че става дума за двупосочен процес. Той призова банките да изпълняват предписанията на МВР за това как да бъдат защитени.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад