Как говорят за България – гласове от Европа

Предаване: Панорама, 19.01.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България влезе в Европарламента - там, където трябва да се чува гласът на обикновения европейски гражданин.

Първата парламентарна сесия за новата година във всеки ъгъл на парламентарната сграда в Страсбург се чуваше името на страната ни - бивша комунистическа държава сега е начело на Европа. Това е исторически момент. България е олицетворение на европейската мечта, говореха в Страсбург.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: България е истинска приказка за успеха, която може и ще вдъхнови съседите ни на Западните Балкани. Затова е правилно, че България поставя акцент върху важността на Западните Балкани и постави това като приоритет на председателството си.

Всички са единодушни - българското председателство е добър повод да бъде насочен погледът към Западните Балкани, макар нови членки да не се очакват скоро. но в пленарната зала - там, където се чува гласът на представителите на 500-те милиона европейски граждани, Западните Балкани не бяха точно във фокуса. Вместо това европеецът има други очаквания от нашето председателство - финализиране на реформата на Дъблинския регламент и създаване на обща система за предоставяне на убежище.

Хавиер Нарт, зам.-председател на Група на Алианса на либералите и демократите в Европа: Надяваме се да видим успешно прилагане на реформата за общата система за бежанци. Надяваме се преговорите да започнат възможно най-скоро. Не може да има миграция без интеграция и не може да има интеграция без контрол върху миграцията. Това са две основни точки.
Никола Бей, съпредседател на Група "Европа на нациите и свободите": В началото на шестмесечното председателство България има съществена роля и отговорност да покаже политическа воля, която липсваше напълво в европейските институции, да овладее миграцията и да разруши мрежите за трафик. Българският поглед е насочен към европейските младежи, към дигиталната икономика, а европеецът гледа към новата бюджетна рамка за периода 2020-2026 г. и как точно и за какво ще се разпределят средствата след Брекзит.
Ска Келер, съпредседател на Група на Зелените / Европейски свободен алианс: Председателството винаги е добър повод една страна да блесне в ЕС, но също така и да се осветли и това, което се случва в една държава. А когато си под светлината на прожекторите не липсват и остри реплики.

Най-щедра на такива беше Ска Келер. Започна с протестите за строеж на втори лифт на Банско.Бойко Борисов, министър-председател на РБългария: Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да може да се излюпят новите щъркелчета, заради едно щъркелово гнездо. Карал съм министрите да пренасят лично блатни кокичета, за да не остане нито един стрък, смачкан от валяк. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за мечки, за вълци, за костенурки. Трасета сме променяли. И мисля, че те към мен нямат претенции.


Но най-тънката струна, която Келер натисна, е борбата с корупцията. Клишето за България като най-корумпираната държава в ЕС все още продължава да се носи из коридорите на Европа. Изказването от скамейката на Зелените провокира Борисов да даде обещание.

Ска Келер: 11 години минаха от присъединяването на България, но същевременно имаме 11 антикорупционни доклада от ЕК. Все още България е страната членка с най-много корупция. Това е жалко. Но гледайки антикорупционните мерки, които бяха предприети в България, много от тях са объркани, неефективни и дори контрапродуктивни.

И както има критики, така и не липсваха похвали. Най-изненадващата похвала обаче дойде от групата на политическите опоненти на българския премиер - от редиците на европейската левица. "Много добра програма за председателството", заяви Елена Валенсиано от групата на социалистите и демократите. В речта й неведнъж прозвуча: "можете да разчитате на нас!"

Елена Валенсиано, зам-председател на Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: Нямаме търпение да видим какъв ще е приносът ви и в Западните Балкани. Европа е общност и това не са думи без съдържание. Това означава, че трябва да споделяме едни и същи ценности във всички държави и за всички граждани. Нашата парламентарна група няма да приеме каквато и да е форма на дискриминация. България и Румъния трябва да бъдат част от Шенгенското пространство. Дебат за вашето председателство ще има и в края на шестте месеца. Как ще излезе тогава България от тази сграда? Дали ще е успяла европеецът да каже: "да, наистина съединението прави силата"!

Дебат за нашето председателство ще има и в края на шестте месеца. Как ще излезе тогава България от тази сграда? Дали ще е успяла европеецът да каже: "да, наистина съединението прави силата"!