100 години от създаването на българското училище в Будапеща

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През 1916-а година дружеството на българите и Българска църковна община в Будапеща стигат до извода, че науката и просветата са пътят за сънародниците ни зад граница. И така две години по-късно е факт българското училище в унгарската столица.

Светла Кьосева, директор на българското училище за роден език в Будапеща: "Знаменателни са думите на първия председател на дружеството на българите в Унгария: „Бъдещето се гради не само с мотика, а с вяра в Бога и с отворени очи. А очите се отварят от науката“.

Стотици наши сънародници и унгарци с български корени са завършили училището през годините. През 2011-а обаче то е закрито.

Днес съществува като училище за роден език. Близо 90 ученици го посещават, но само веднъж седмично – след редовните часове в унгарските училища. Тук се изучават български език и литература и всеобхватния предмет народознание.

Светла Кьосева, директор на българското училище за роден език в Будапеща: "Могат да пренесат знанията си, постиженията си в унгарското училище, а в края на гимназиалния курс да се явят и на зрелостен изпит".

Точно за матурата по български език подготвя учениците си и Мария Стоилова. Срещаме я по време на един от най-важните уроци – този за вид на глагола.

Мария Стоилова, преподавател в българското училище за роден език в Будапеща: "За децата унгарският език е първи език. Те растат в тази среда, ходят в унгарско училище и за тях унгарската граматика не е толкова трудна, колкото българската. Обичам да се занимавам с преподаване на чужд език, с чуждоезиково обучение. А тук за повечето деца българският език е втори или чужд".

Учителката по български език е от Сливен. Завършила е новогръцка филология в Софийския университет. От 15 години живее и работи в Будапеща. В Унгария я изпраща любовта.

В очите на учениците си Мария вижда мечтата за България.

Мария Стоилова, преподавател в българското училище за роден език в Будапеща: "Повечето деца са емоционално свързани с България, защото за тях България е лятото, роднините, почивката. Те нямат неприятни спомени. Не преживяват българското ежедневие".

13-годишният син на Мария е сред близо 90-те деца, които посещават българското училище.

Бендегус Агарди, ученик в българското училище по роден език в Будапеща: "На три езика говорим, защото баща ми е половин унгарец и половин грък".

Бащата на Александра също много държи тя редовно да посещава уроците по български език.

Александра Сираку, ученичка в българското училище по роден език в Будапеща: "В унгарското училище е много различно. В Българското училище учим граматиката и това за мен е много важно, защото аз мога да говоря, но в граматиката има някои неща, които трябва да упражнявам. Дядо ми беше българин и баща ми мисли, че традициите са много важни и той се чувства българин. Много обичаме хората".

Всяко лято Габор от Будапеща прекарва ваканцията си на морето в Бяла и във Варна.

Габор Барк, ученик в българското училище по роден език в Будапеща: "Майка ми е българка и много обичам България".

През цялата 2018-а година концерти, изложби и различни прояви ще отбележат стогодишния юбилей на българското училище. Сънародниците ни в Будапеща се надяват то отново да се превърне в редовно. Това обаче зависи от министерствата на образованието в двете държави – Унгария и България. Необходимо е и финансиране.

Симеон Варга, застъпник на българската общност в унгарския парламент: "Не само с финансиране, има и много учебници, помагала, учебни програми, учители. Основахме българска детска градина. Сега в детската градина имаме 40 малки деца. Нас ни боли, защото когато завършат българската градина, няма къде да застъпят в българско училище. Само имаме неделно училище".

Темата за възстановяване на българско училище от първи до дванадесети клас в Унгария ще бъде обсъждана и през есента, когато Будапеща ще е домакин на голямата среща на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад