18 години по-късно. Петър Стоянов за цената на мандата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес се навършват точно 18 години от онзи 4 февруари, когато България се бунтуваше, вихреше се хиперинфлация, цените в магазините се меняха на всеки час, банки фалираха, хората страдаха, пенсионери гладуваха, страната беше пред колапс. Тогава БСП беше на власт с мнозинство в парламента, пленумът на социалистите възложи на Николай Добрев да състави нов червен кабинет. На 4 февруари Георги Първанов и Николай Добрев се отказаха от мандата за съставяне на правителство. Как, защо и кой беше в основата на това тяхно решение? За отговор на тези въпроси и какво точно се случи на 4 февруари разказа в "Още от деня" президентът Петър Стоянов.

Той си спомни момента, в който Георги Първанов и Николай Добрев са влезли при него с една папка, в която е бил съставът на Министерски съвет.

"Папката, която Георги Първанов и Николай Добрев ми връчиха, имаше един готов нов кабинет с министър-председател Николай Добрев и с всички министри, които бяха поименно упоменати. Аз не взех тази папка. Това е ключът", разказа Петър Стоянов. Поясни, че я е взел, видял е съставът на Министерски съвет и я е върнал. Президентът припомни конституционната процедура, като каза, че е връчил на 28 януари указ за съставяне на правителство на най-голямата партия в парламента - БСП, в 7-дневен срок те трябва да съставят кабинет или да се откажат. "Във времето между 28 януари и 4 февруари няколко пъти ги подканях да се откажат", поясни Стоянов.

"Аз истински се страхувах, че ако БСП състави втори кабинет, в България може да има гражданска война, може да има непредвидими събития и тогава Европейският съюз и НАТО щяха да ни изглеждат като един много далечен мираж", спомни си президентът Стоянов.

Ръководителите на БСП са отишли в Президентството в 11.50 часа, Петър Стоянов е имал само една възможност според Конституцията - да вземе папката с конструирания Министерски съвет и да я внесе за гласуване в Народното събрание. "Ако бях взел папката и я бях внесъл в парламента, България щеше да има още един кабинет на БСП, защото те имаха 125 депутати тогава", каза президентът.

"Върнах папката и се замислих какво правим оттук нататък. Аз се движех по ръба на своите конституционни пълномощия", върна лентата назад Петър Стоянов. Единственото нещо, което му е дошло на ум в тази ситуация е било свикването на Консултативен съвет за националната сигурност. В 14.30 на 4 февруари се събира съветът. "Разчитах, че всички политически сили там ще се солидаризират с мен, ще разберат сериозността на положението и под натиска на всички БСП ще се откаже от мандата и те се отказаха на този Консултативен съвет", припомни тези събития той.

Смисълът на всички наши усилия е да имаме правова държава, държава, в която хората чувстват, че има справедливост, заяви президентът Петър Стоянов.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад