Светла Тодорова за ДКЕВР

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гост в "Още от деня" беше председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова. Днес премиерът Борисов каза в пленарна, че той ще търси консенсус за подмяна на състава на ДКЕВР и призова да бъде избран такъв ДКЕВР, на който да му вярват хората.

Тодорова каза, че не знае какво е имал предвид Борисов с този свой призив. Тя обясни, че в момента тече процедура по промяна на закона и много скоро ще дойде моментът, в който НС ще избере нови членове на ДКЕВР. Според нея новите членове на Комисията, които ще бъдат избрани от парламента, ще са тест за държавата. Тя мисли, че през последните години е имало доста хаотични действия от страна на регулатора, нямало е последователност и яснота за визията и перспективите за хората и от тук идва и тяхната несигурност.

"Мисля, че грешките, които са правени преди, са свързани с това, че предварително се казваше: "Ние ще направим еди-какво-си, въпреки желанията на дружествата". Обявяваше се предварително без да са завършили процедурите, без да има яснота каква е действителната ситуация", каза Тодорова. Според нея това е грешна позиция от гледна точка на закона, защото не може някой да обявява нещо преди администрацията да си е свършила работата. Тя обясни, че напоследък се опитва да говори според закона, да се спазват процедурите и правилата.

В периода на нейното председателстване Тодорова не е забелязала съществени нарушения в ЕРП-тата. Изключение са двойните сметки, които тя определи като "лек провал". Тя беше категорична, че от Енего-Про ще отговарят за грешката си и вече има съставен констативен протокол, в който са описани нарушенията.

Тодорова обясни, че ДКЕВР няма да спре да съществува и след либерализацията на пазара. Комисията винаги ще регулира цените на мрежовите услуги, каза тя. Според нея ще дойде момент, в който битовите потребители ще могат да договарят цената на тока, който използват. Тя препомни, че такова право имат хората от 2007 година, но това няма как да се случи.

Акценти
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад