Правосъдие и политика. Говори Данаил Кирилов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес бяха приети годишните доклади за дейността на ВСС и на Инспектората към ВСС за 2016 и 2017 г. Констатациите в тях са за забавено правосъдие за над 1 милион лева.

Във връзка с тези констатации Данаил Кирилов подчерта, че това е обичаен критерий, за който се докладва пред депутатите от Министерството на правосъдието. Що се отнася до размера /на обезщетения за забавено правосъдие/, спрямо предходни години той бил значително намалял. Обезщетенията, които се изплащат индивидуално, обичайно са в рамките на 2-5 хиляди лева, уточни Кирилов.

Данаил Кирилов - председател на правната комисия в парламента:

"Тази процедура, която е установена за обезщетяване за забавено правосъдие, е в рамките на европейското право и на ангажиментите, които България има като държава членка и е резултат от процедура по споразумяване след поставен предварителен акт на Европейския съд."

Докладът за съдилищата днес не е бил представен, тъй като председателят на ВКС Лозан Панов не е бил в пленарната зала. Това е станало повод за допълнителен дебат. Според Кирилов опозицията основателно е поискала, да се отложи обсъждането поради този факт. Той обаче отказа да коментира причината поради, която Панов не е присъствал на заседанието.

Депутатите очакват и доклада на ВКС за съдилищата, който е бил обсъден в правната комисия в края на юли. По думите на Кирилов изводите в този доклад засягат диспропорции в антовареността на съдилищата, проблеми със сградите на съдилищата, дават се препоръки за организацията и придвижването на делата.

Какво каза Кирилов за промените, наложени от управляващите в Административно-процесуалния кодекс и критикувани от опозицията и граждани, вижте във видеозаписа на целия разговор.


Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад