"Животът в мрежата" с Ели Гигова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Независимо, че правителствените разходи за социални програми, като достъп до здравни услуги и програми за временно настаняване, програми за допълнителна квалификация и намиране на работа, са били най-високите в Европа, или 32.4 процента през 2016 година, броят на бедните французи се увеличава. Днес 9 милиона французи, между които 3 милиона деца, живеят под прага на бедността.

Именно затова вчера Емануел Макрон се концентрира върху децата, докато обявяваше своя 5-годишен план за справяне с бедността. Пакетът от мерки на френския президент включва задължителна занималня за децата от 3-годишна възраст, като по този начин ще се увеличат годините, в които френските деца прекарват в занималнята. Регионите ще бъдат подпомагани, за да могат да предлагат евтина, но качествена храна в училищата.

“Искам всички деца да получават добра закуска”, обяви френският президент. "Достъпът до обяд или закуска за най-бедните деца ще струва само по едно евро" - допълни той.

Най-бедните комуни ще бъдат подпомогнати от държавата, за да могат да построят занимални, като те ще покриват само по 10 процента от фактурата за ново строителство, а за останалата част ще бъде осигурено държавно финансиране. Присъствието в училище или в занаятчийска програма ще стане задължително до 18-годишна възраст.

Въпреки огромните амбиции за спасяване с бедността Макрон си остава с прозвището “Президентът на богатите” в социалните мрежи. По-голямата част от коментарите в Туитър бяха негативни, което рефлектира върху спадащия рейтинг на френския президент.

“Макрон просто подготвя младите да станат негова бъдеща армия от войници, като им промива мозъците от най-ранна възраст”, написа Патрик Ват.

Художникът на анимационни филми Алан Барт нарисува следната карикатура, която публикува в своя профил в Туитър. Барт представя разделението между богати и бедни чрез анимационни герои. На нея се вижда човек с отрязана ръка, който търси лекарска помощ, а лекарят го пита: "Вие кой сте – Бабар или Мечо Пух?" "Бабар" е известна анимация във Франция, като самият Бабар е кралят на слоновете. Мечо Пух пък е представителят на бедните.

В Туитър обаче не липсваха и похвали за Емануел Макрон. Ето и една от тях:" Нито е президент на бедните, нито на богатите, а президентът, който се ангажира срещу бедността”, публикува Филип Кават. Ако имате какво да кажете по темата, пишете ни! Намирате ни като "Сутрешен блок".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад