Откраднатите картини на Майстора не са били застраховани. Експерти за кражбата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Павел Антонов разказа, че картините са откраднат на 30 срещу 31 декември, липсват 5 картини на Майстора, 9 на Димитър Киров и две на други художници.

"Полицията почти 24 часа събираше информация, имат пълен списък и надеждата ми е да предприемат наистина спешни действия", заяви Антонов.

Плановете му са да превърне къщата си в средище за изкуство, за позитивна енергия.

Наследникът на знаменития художник уточни, че всички картини на Майстора са портрети на семейството и, според него, нямат стойност извън семейния кръг. Картините не са били застраховани.

Откраднатите вчера произведения на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров ще бъдат реализирани трудно в чужбина. Това коментира в сутрешния блок на БНТ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Гост по темата беше и Димитър Фицов, съдружник в аукционна къща.

Годишно доста картини се крадат в България. Няма официална статистика, десетина са големите кражби, но няма данни за разкриваемостта, каза Безлов.

Според Фицов проблемът с изчезването има и друг мащаб, като каза, че разполага с данни за липсващи произведения от Националната художествена галерия.



Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад