Господин Селфридж

Страстта в "Изкуството да пазаруваш" от началото на верига, която никога не свършва....

Държава: Великобритания
Година: 2013-16
Времетраене: 45 минути
Господин Селфридж
За продукцията

10-сериен телевизионен филм

Режисьор Андрю Дейвис

В ролите: Джереми Пивън, Рон Кук, Том Гудман-Хил, Леон Окенден, Ейдън Макардъл, Ейми Бет Хейс, Аманда Абингтън, Самюел Уест, Катрин Кели, Ейми Морган, Зои Тапер, Грегори Фитуси, Франис O'Конър, Дебора Корнелиус, Поли Уолкър, Лорън Грейс, Грег Остин и др.

С вкус и замах американецът Хари Голдън Селфридж отваря най-големия магазин от верига на "Оксфорд стрийт" - империя на мода, удоволствие и начин на живот за ентусиасти, превърнали пазаруването във временна страст или в доживотно хоби. Едва ли има някой местен обитател или случаен турист, който поне веднъж да не е е пазарувал в "Селфриджис" .Там са и дребните потребители, и големите звезди.

След 25 години труд в "Маршал Фийлдс", Чикаго, с визионерски умения, Хари се издига от обикновен склададжия до партньор в бизнес за милиони, пренасяйки американската мечта в Лондон. Върху наземна площ от 6 акра се издига онова, в което той предлага "всичко, което е в полза на ежедневието" - от замразения плодов сок до парфюмите с патентовани имена.

В този "Палат на нуждите и суетата" има асансьори, покривна градина с ледена пързалка, ресторант с живо изпълнение на оркестър и клиенти от Анна Павлова до Ноел Хауард и Елизабет Арден. Магазинът е театър, чиято завеса се вдига точно в 9.00ч.

Истинската драма е на партера , където господин Селфридж контролира екстравагантен свят от жени, имения, конни състезания и неустоима страст към залози. И докато неговото славно основание още съществува, той самият пропада....

Филмът е по книга на Линди Удхед - "Пазар, съблазън и мистър Селфридж". Въпреки нейните аргументи, в полза на историята, срещу представеното се изказва правнучка на Селфридж, дъщеря на внучка му Татяна. Клеон Огюр споделя, че неговата история е много по-странна отколкото във филма. Тя открива много разлики, на пръв поглед това, че той никога не е бил женкар и с брада. Добавя и други фактологични несъответствия, срещу нея е аргументът, че тогава тя е била едва 3-годишна, за да си спомня добре. Но пък нейните близки едва ли са били толкова прикрити, за да я заблуждават в онова, която я заобикаля.

За тази или друга реалност от биографията на Хари Селфридж, заинтересованите ще потърсят повече сами, на екрана отделеното време е предимно за забавление с лукса и суетата между светлини и сенки в "Господин Селфридж", продуциран от Американската обществена телевизия /PBS/ и Независимата Британска телевизия /ITV/.

*Златна Романова

Господин Селфрдиж 2

Господин Селфридж 3

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад