Румяна Бъчварова: Посланията на папата са към хората

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди година започва обсъждането на идеята за идването на папата у нас. Според Бъчварова политическата тежест на страната ни е била оценена и се е стигнало до решението за идване. Важни за осъществяването на визитата са били и личният контакт, и личните впечатления на папата. Половин година е била необходима за подготовката. След интезивни срещи в рамките на тези шест месеца е уточнена програмата. 5 или 6 пъти са идвали делегации от Ватикана у нас.

Изискванията са били да няма прекалено строги мерки за сигурност, да няма прекалени ограничения за гражданите, които искат да стигнат до папата, и организацията и обстановката да не са прекалено пищни, да бъде скромно.

Румяна Бъчварова: Посланията на папата са много по-широко насочени. Те са към хората и мисля, че по един по-ограничен и схематичен начин бяха възприети и тук от някои хора. Неговото послание беше, че трябва да отворим сърцата си за тези хора, които всъщност страдат, и съдбата на всеки един бежанец е "носене на кръста", тоест една изключително голяма тежест. То е послание към нашата човечност и към нашата съпричастност към тези хора.

Вижте целия разговор във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад