Влизаме ли в дългова спирала? Мартин Димитров и Румен Гечев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Седем поредни години имаме бюджетни дефицити и те водят до нарастване на дълга, заяви в студиото на „Още от деня“ депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Миналата година, когато основно управляваше кабинетът „Орешарски“, имаме дефицит от 3,7 % от БВП, припомни Димитров.

От своя страна депутатът от БСП Румен Гечев посочи, че само две-три страни в света, които изнасят петрол, нямат дефицит. „Това, че една страна в по-големия период от развитието си, има дефицити, не оправдава трупането на големи дългове. Най-добрият начин за финансирането на дефицитите е, когато икономиката произвежда по-голям брутен вътрешен продукт. Не е вярно, че финансирането на дефицитите става само с държавен дълг. Това е един от източниците“, каза Гечев. По думите му искането за заема е на базата на неизпълнени обещания - няма икономически растеж, няма намаляване на безработицата.

Гечев смята, че няма да се одобри взимането на 16 млрд. лева заем. Вече се говори за национален протест. Ние твърдим, че това е нарушаване на българската конституция. Никой не е разрешил на българското правителство да взима заеми, посочи още Гечев. Обърнете внимание - българското правителство не е разисквало на правителствено заседание този заем, а са го подписали на коляно, допълни червеният депутат.

БСП спекулира по много грозен начин - едно такова споразумение няма как да противоречи на Закона за бюджета, категоричен е Димитров. Той допълни, че има таван на дълга в закона и това никой не може да го наруши.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад