Лозан Панов: За да има реформа в съдебната система, са необходими усилията на трите власти

Предаване: Панорама, 20.02.2015

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„За да има реформа в съдебната система, са необходими усилията на трите власти – законодателната, изпълнителната и съдебната“, заяви в студиото на „Панорама“ председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той подчерта, че подкрепя стратегията на министър Христо Иванов за реформа в съдебната система. „Но посочи, че тя ще остане само един добре написан лист хартия, ако не се пристъпи към следващи действия – законопроекти и конкретни идеи, свързани с тези законопроекти. А защо не и промяна на Конституцията“, каза председателят на ВКС. Той обяви, че приема промени в Конституцията.

На въпрос прав ли е френският посланик, че има гнили ябълки в съдебната система, съдия Панов отговори: „Когато в една купа има гнили ябълки, няма как те да не засегнат всички останали плодове в нея. Ето защо трябва да се направи интервенция и тези гнили ябълки да бъдат отстранени“.

По повод искането си ръководството на Софийския градски съд да подаде оставки, председателят на ВКС посочи, че в случая става дума за почтеност. "След като в него постоянно има скандали, няма как ръководството да стои и да не реагира. До понеделник съм дал срок да подадат оставки, ако това не се случи, според закона за съдебната власт, ще се търси кой да го оглави временно", уточни Лозан Панов.

Попитан дали Цветан Цветанов ще получи справедлив процес, председателят на ВКС каза, че всеки гражданин трябва да получи такъв. Панов се ангажира изборът на съдия, който да гледа делото, да бъде публичен. Той изрази увереност, че избраните да разгледат делото ще го направят справедливо и спокойно ще отсъдят според закона и вътрешната си убеденост.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад