Храмът в с.Хърсово спешно се нуждае от ремонт

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Храмът в санданското село Хърсово спешно се нуждае от ремонт. Наскоро е рухнал целият му таван. Местните хора са успели да съберат едва половината средства за възстановяването му. Сега те са принудени да извършват църковните ритуали на площада вместо в църквата. Тя е строена преди повече от 150 години и е най-старата в региона.

Преди няколко месеца целият таван на храма заедно с полилеите се сгромолясал на пода.vlcsnap-2014-02-18-08h46m25s102

“Можем да сме благодарни, че не се е случила голяма трагедия,защото четири дни преди това са имали погребение и цялата черква беше пълна”, коментира Симеон Михайлов - кметски наместник на село Хърсово.

От Дирекцията по вероизповеданията отпуснали в края на миналата година 5 хиляди лева и обещали още 10 хиляди за тази.  В селото успели да съберат и около 15 хиляди от дарения.  Необходими са обаче още поне 20

хиляди, за да започне ремонтът.

“Чудим се по какъв начин да вземем да го ремонтираме. Стари традиции има – за кръщене, сватби вече няма, но за починали хора - няма къде да ги обслужим”, казва Иван Попчев.

vlcsnap-2014-02-18-08h46m18s37Хората от Хърсово се надяват на помощта на техни земляци, които сега живеят в други населени места. Признават, че сами няма да се справят.

"Много ги боли, но много малко хора са, повечето пенсионери, вече пенсионери, и колко могат да дадат те за това", пояснява Елена Велева.

Надеждата на местните хора е да видят скоро храма си ремонтиран. Тогава отново ще донесат тук и старите църковни икони, които – за да запазят, сега са предали на съхранение в Роженския манастир.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад