Адв. Марковси: Сделка с имот по реална цена е гаранция за стабилност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Това води до някои рискове, защото при една съборена сделка се връщат парите, които са вписани в нотариалния акт, а не реалната сума", предупреди адв. Марковски.

И даде съвет, че ако се впише истинската цена, тази сделка не може да бъде по никой начин отменяна, при вписване само на данъчна оценка така се прикриват данъци. И припомни текст от НК, в който се казва, че който чрез документ с невярно съдържание прикрие данъчно задължение, носи наказателна отговорност.

Адв. Марковски подчерта, че проблемът не е наказателен, а на финансова дисциплина и поясни, че е недоказуема реалната цена, платена за един имот.

Всички, които участват на имотния пазар, са наясно с това. Не е работа на нотариуса да проверява колко е реалната цена на продавания имот, той трябва да следи за законността, но според Закона за нотариусите, той не е информатор на полицията и на данъчните служби, поясни адв. Марин Марковски. И освен това ако продавачът и купувачът изповядват сделката пред нотариуса не по реалната цена, но той няма как да знае истинската такава.

Адв. Марковски все пак посъветва сделките да се изповядват по реалната цена, защото това е гаранция за стабилност на нотариалния акт.

Акценти