АЕЖ-България: Голямото завръщане на политическия натиск

Предаване: Култура.БГ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Четвъртото тематично онлайн изследване за свободата на словото в България има национален обхват без да е представително. През 2017 г. в проучването се включиха рекорден брой участници – 200 журналисти.

"Голямото завръщане". Това е изводът от анкетата тази година, която АЕЖ-България прави на две години - 2011 г., 2013 г. и 2015. Голямото завръщане на политическия натиск, уточни Ирина Недева, председател на Асоциацията на европейските журналисти – България.

2015 г. голямата изненада беше, че не се говори за политически натиск, а за натиск от икономически субекти, които вървят по линия на собственост, невинаги ясна. Всички знаем, че ако има разнородна медийна среда, с различни представени интереси на собственици на медии вътре, това би било здравословно за медиите. Изведнъж се оказва обаче, че всичко това стои под голяма въпросителна.

Недева подчерта, че обществените медии са изключително важни в една проблематична медийна среда.

"Тези хронични проблеми на медийната среда изплуват и през нашето изследване. Но неговият фокус е доста по-различен. Това е първото по-значимо изследване с антропологически средства на журналистическата професия", обясни Орлин Спасов, изпълнителен директор на фондация "Медийна демокрация”.

Проблемите за българските медии са проблеми от обществено значение и са част от разбирането на днешните демократични процеси, посочи Илия Вълков, автор на анализа към онлайн проучването и член на АЕЖ-България.