Аферата "КТБ" - експертите коментират

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кои решения от консултациите при президента са правилни и кои не? Къде изчезнаха парите на КТБ? Има ли политически договорки около КТБ? На тези въпроси в "Още от деня" отговориха гл. асистент д-р Георги Ганев от Софийския университет, проф. Чавдар Николов от Югозападния университет и проф. Боян Дуранкев от УНСС.

 vlcsnap-2014-07-15-19h51m24s215Според проф. Чавдар Николов от решението КТБ да остане затворена до 21 септември страдат обикновените хора. Държавата е длъжна да се грижи да тях и трябваше по-бързо да застане зад банката, да се вкарат пари в нея и да се овладее цялата паника, убеден е икономистът и добави: "Сигурни ли сте, че КТБ е в такова лошо състояние или всичкото това беше умишлено предизвикано? Аз не съм сигурен. Това беше учебникарско отстрелване на банка."

 vlcsnap-2014-07-15-19h53m36s226Със сигурност КТБ беше отстреляна, съгласи се гл. асистент Георги Ганев и добави, че за "Креди Агрикол" не вижда пречки да бъде отворена на 21 юли, щом е установено, че тя е здрава и нормална банка. "Проблемът е, че за КТБ не знаем - не че тя е болна, не че е фалирала или че не е ликвидна в този момент, но не знаем какво е нейното здраве. Там е голямо притеснение - как се стигна дотук", каза още той и подчерта, че "неспособността да се уловят проблемните процеси, които текат в КТБ, издават определена слабост в банковия надзор".

vlcsnap-2014-07-15-19h56m02s176Според проф. Боян Дуранкев не е правилно да се отваря банката нито на 21 юли, нито на 21 септември. Първият ход, който трябва да се направи, е експертиза, пълна оценка на кредитното състояние на КТБ и да се потърси решение може ли тази банка да продължи да съществува като КТБ и дали могат акционерите да освежат самата банка, подчерта той.