Акценти и равносметка на фестивала в Кан 2015

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В 100-годишнината на българското кино наши творци спечелиха изключително престижна награда в Кан. Проектът „Нанук“ по сценарий на Милко Лазаров и Симеон Венциславов с режисьор Милко Лазаров и продуцент Веселка Кирякова спечели наградата „Кшищов Кешловски“ за сценарий от Източна и Централна Европа.

Кинокритикът проф. Божидар Манев и сценаристът Симеон Венциславов гостуваха в студиото на „Денят започва с култура“, за да направят равносметка за приключилия кинофестивал в Кан.

„Държавите бяха от Централна и Източна Европа – 11 проекта участваха, които бяха избрани, доколкото разбрах от организаторите, от няколкостотин проекта. В тези 11 проекта те минават през три сесии – едната се провежда в Полша, а другата по време на Берлинале и третата по време на Фестивала в Кан, където и връчват наградата“, разказа Венциславов.

„Мога откровено да кажа, че имах възможност да се запозная с всички останали десет проекта и те бяха на изключително добро ниво. Голяма част от тях с изключително опитни продуценти, режисьори и сценаристи, вече доказали се някои от тях. Един от румънските проекти продуцентът беше носител на „Златна мечка“ и „Сребърна мечка“. Стабилна конкуренция, но се преборихме с нея“, продължи сценаристът.

„Нашият проект е изключително актуален със своята проблематика, която вълнува обществеността въобще. Това е световен проблем за социални, екологични и всякакви други транслации и промени в днешното общество и затова на второ място искам да кажа, че това за мен е образецът на европейски копродукционен модел“, каза проф. Манев.