В очакване на Варненско лято 2015

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Едно културно събитие започва през другата седмицата в два града - София и Варна. Посрещаме в студиото Николай Йорданов, изпълнителен директор на фондация "Международен фестивал "Варненско лято" и Асен Терзиев, главен координатор на Международния фестивал "Варненско лято". Днес се провежда официална пресконференция, на която организаторите на фестивала ще дадат пълна информация за предстоящото събитие ”Варненско лято” и “Световен театър в София".

Международният театрален фестивал "Варненско лято" ще се проведе в периода 1-11 юни.

Николай Йорданов подчерта, че днес двамата с колегата си гостуват първо в БНТ, тъй като тя подпомага медийно форума вече 23 години. Според Йорданов фестивалът и тази година ще повтори своите основни модули- има българска селекция, има чужда селекция и театрален шоукейс, който представя по-мобилни и иновативни неща за мениджъри и критици, дошли от чужбина. Йорданов отбеляза, че в т.нар. "театрален шоукейс", който се организира за 8-и път, се полагат усилия да се покажат новите имена в българския театър и танц. Има една много важна паралелна програма, която се състои от най-различни постановки с различни акценти, с премиери, поясни шефът на фестивала.

Предстои и кръгла маса "Театърът - нови енергии", да се уверим, че в съвременния свят театърът черпи от много източници, каза Йорданов.

Голяма част от пиесите ще бъдат с превод на английски. Целият шоукейс също ще бъде със субтитри на английски език, обясни Асен Терзиев.