Актуалната обстановка в декемврийска България. Информация от Кризисния щаб

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Смолян е било напрегнато предвид разкото покачване на нивата н реките Черна и Арда. Хората, които работят по предотвратяване на бедствия, са били подготвени, взети са били превантивни мерки. На критичните участъци се съсредоточават повече хора, да се доставят инертни материали и да се направи такава организация, при която ако нивото на реките рязко се повиши, да могат да се издигнат временни диги, обясни ген. Николов. Такава още не е изградена за Смолян, но в София има на много места, допълни той. В организацията помагали кметът на града и зам. министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов.

Последна информация от Смолян научаваме от кореспондентката на БНТ Величка Петкова. Валежът в градда отново е започнал. Остава опасността на места река Черна да излезе от коритото си. Заради проливните дъждове на много места са се образували свлачища и има откъснати села. Това са Киселчово, Мугла, Стикъл. Кметът на града Николай Мелемов потвърди, че ситуацията е сложна, но всички опасни точки се наблюдават. Работи се съвместно с МВР и с пожарна безопасност.

По информация от Областната управа пътят до златоградското село Долен все още е трудно проходим, но там кризата вече е отминала. Вчера в селото загина човек, когато кално свлачище е съборило ловната хижа.