Анализи и прогнози за предстоящите политически ходове

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Социологът Андрей Райчев и социологът Антоний Гълъбов гостуваха в студиото на „Още от деня“, за да направят своите прогнози за предстоящия политически сезон.

На въпросът: Рисковият период не настъпва ли 25 октомври и седмицата след 25 октомври, когато ние ще разберем резултатите от местните избори, Райчев отговори: „За мен е 60-70% вероятно, че ще има развръзка още есента. Тя ще е в онази тенденция, която се оформи при свалянето на Станишев – ще завърши един много дълъг кръг… Доколкото мога да видя, дошло е времето на следващия етап – на тяхното връщане във властта“.

“Ако стабилността се мисли като добро управление, като постигане на съгласие между различни групи от интереси, които са важни да се взимат смислени решения, това е едно нещо. Аз смятам, че стабилността в момента изглежда по-скоро като непрекъснато измерване на баланси и непрекъсната колекция на баланси. Това е динамична стабилност от типа на паянтовите сгради. Те се клатят много, но са по-здрави“, каза Гълъбов.

„ГЕРБ в това издание и лично премиерът Борисов в този вид, в който го гледаме от една година, не води онази политика, която водеше преди това. Ние имаме съвсем нова политика. Казано на технически език – тя е центристка политика, т.е. политика на отворени врати към всички. Той имаше даже към БСП покана… въпросът е, че ги нямаме тези два предишни периода – Бойко Борисов „отмъстителя“… После стана „строителя“, т. е. съвсем друго нещо – изостави се агресията, мина на ленти, прочие“, каза Райчев.

„И двете са изоставени тази година… Виждаме един много по-кротък Борисов, много по-рядко и умерено говорещ и с отворени врати, т. е. това е период на Борисов 3 или Борисов „обединителя“. От тази политика пряко следва, че той гледа да класира ГЕРБ в центъра и от тука неговата власт се държи на това, че другите се състезават за съюз с него“, продължи той.