Лиляна Павлова: Рушенето на незаконни постройки няма да спира

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новият сезон на предаването открихме с разговор с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Темите бяха за строителството отвъд закона, за нарушенията по плажовете и ремонтите по пътищата.

Разговорът започна с коментар по събитията в Гърмен, където продължава недоволството на местните жители от събарянето на незаконните им жилища. Според министър Павлова законите ни не са лоши, но "въпросът е в спазването им и във волята те да се прилагат с тяхната строгост и да се прилагат еднакво за всички". По думите й случаят с Гърмен е такъв, какъвто с всяко едно населено място, което е застроено незаконно. Тя цитира Закона за устройството на територията в сила от повече от 15 години, според който "незаконното стоителство не може да бъде узаконено, не подлежи на узаконяване и трбява да бъде премахнато". Лиляна Павлова изтъкна, че средно годишно 800-1000 постройки са унищожавани поради това, че са незаконни. От началото на годината са премахнати над 400 сгради и през октомври, месеца на изборите, има планирани постройки за бутане, разрушаването ще продължи.

Ще могат ли хората да пътуват спокойно по пътищата в предстоящите 4 празнични дни този месец? Ще има ли проблемни отсечки по пътищата към морето и към Гърция? В отговор на този въпрос министър Павлова пропомни, че след временното ваканционно прекъсване през август от 1 септември са възобновени ремонтите по магистрала "Хемус" в участъка Шумен-Варна, а от днес и по магистрала "Тракия" в участъка София-Пловдив. В ремонтираните участъци трафикът ще бъде усложнен - ще се пътува двупосочно в едното платно, но за успокоение най-дългата отсечка с такова движение ще бъде 4 км. Тя показа на карта и алтернативните, обходни маршрути.

Тази карта е публикувана на сайта на Агенцията за пътна инфраструктура - api.bg. Всеки, който се интересува, може да се информира подробно оттам за ремонтираните участъци и обходни маршрути по първокласните и второкласните пътища на страната. Телефонът на ситуационния център е 0700 13020 и работи денонощно.

Министър Павлова съобщи добрата новина, че най-късно до ноември у нас ще бъде възможно да се разпространява като мобилна телефонна услуга актуална информация за състоянието на пътищата - дали има затворен участък, дали има катастрофа кой е обходният маршрут. В момента се разрабтва такъв софтуеър, който ще бъде безплатен, допълни тя. Очаква се да бъде потвърдено дали този софтуеър ще може да подава сигнал чрез навигационна система или смартфон в колата ви, ако вие претърпите катастрофа.