Андрей Ковачев: Ще преодолеем негативните последици с европейска интеграция

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Подчерта, че единственият начин да преодолеем негативните последици от тоталитарния режим е европейската интеграция. Тези стъпки започнаха и в Македония, и в Албания и наш дълг е да помогнем на усилията на новото ръководство в Македония в тази посока, каза Андрей Ковачев.

"Затова и българското председателство е поставило на дневния ред на Европейския съюз всички страни от Западните Балкани, но за нас най-близки са, разбира се, нашите сънародници в Македония", обобщи евродепутатът.

И обърна внимание на помощта, която оказваме на съседите си, като организираното събитие в Кюстендил с участие на кметове от Македония за възможностите, които дават европейските фондове по трансгранично сътрудничество.

Относно историята на двете страни и споровете, Андрей Ковачев отбеляза, че не трябва са следваме манипулацията, която е била в миналото, а да се съсредоточим върху обективната истина.

За учебниците по история коментира, че се надява в новата програма за 10 клас по история и цивилизация да представим XX век пред младите поколения на България такъв, какъвто е бил, а не украсен - било от ляво, било от дясно.