Андрей Ковачев за реакцията на Европа и икономическите мерки срещу пандемията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Андрей Ковачев обясни, че заради пандемията в четвъртък Европейският парламент ще гласува дистанционно предложенията на Европейската комисия както европейските средства по фондовете да се използват за тази безпрецедентна криза, така и за мобилизирането на Фонда за солидарност, където има още 800 млн. евро. Ще се гласуват и мерки за подпомагането на авиокомпаниите. Те ще бъдат освободени от задължението да изпълняват т.нар. "призрачни" полети, за да не загубят слотовете си.

Създава се резерв на Европейския съюз, 90% от който се финансира от европейския бюджет и 10% - от националния. От този фонд ще бъде закупувана медицинска апаратура, консумативи, лекарства. Те ще бъдат на разположение на страните членки на ЕС, а също и на страните кандидатки за ЕС. Така подаваме ръка и на Западните Балкани, подчерта той.

По отношение на икономическата помощ, той изрази надежда, че макар България да не е член на еврозоната, тя ще бъде подпомогната от ЕЦБ. Ковачев посочи, че първо ще бъде приет европейски бюджет и от него ще бъдат има нови, свежи средства за преодоляване на кризата.

Той посочи, че ограниченията в Брюксел са подобни на тези, приети у нас. В Белгия заразените са над 3000.