Ангел Джамбазки: ЕК се оказа абсолютно непригодна в условията на пандемия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Поведението на Кралство Белгия е впечатляващо в овладяване паниката и кризата в условията на пандемия, за разлика от Европейската комисия. Еврокомисията има "мечтания" председател за време на пандемия, но тя се оказа абсолютно непригодна в тази ситуация, беше категоричен евродепутатът от групата на консерваторите и реформистите в ЕП и ВМРО Ангел Джамбазки - гост в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

"Това лашкане беше напълно излишно и можеше да спести много тревоги на българските граждани", добави той.

Няма изненада, че сега огнищата на зараза са ромските махали. Знаеше се, че така ще стане, "защото в тези населени места липсва хигиена, липсва здравна култура, защото повечето от хората там нямат лични лекари", продължи коментара си Джамбазки.

"Можеха да не бъдат огнища, ако обитателите на тези места проявяваха някаква лична отговорност, някаква лична хигиена. Знаем, че в тези махали е невъзможна социалната дистанция по обективни причини, че част от тези хора се надсмиват над всяка мярка и правят точно обратното, демонстрирайки своята култура. Такова е положението не само в циганските махали в България, по подобен начин те се държат и в Европа", каза евродепутатът от ВМРО.

По думите му това е можело да се избегне, ако "отдавна няма незаконно строителство, да бъдат прилагани принудителни образователни мерки - да го заставиш да се образова, да знае, че трябва да поддържа лична хигиена, да е отговорен към себе си и да разбере, че трябва да плаща здравни вноски".

"Нека не се лъжем, в огромната си част всички тези махали нямат здравни вноски. Сега те са на гърба на така наречената от тях "лоша социална държава и лоша социална и здравна система". Сега всички българи плащат за лечението на тези хора и никой не казва, че е различен", обобщи Джамбазки.

На въпрос за процесите в Европа, които катализира пандемията от COVID-19, евродепутатът заяви, че вместо очакваните от него реализъм, приземяване и осъзнаване на европейските ни партньори, се наблюдава точно обратното.

"Вместо здрава оценка на това какво и защо се случи, вместо адекватна оценка и коментар на абсолютно безобразното поведение на Еврокомисията в началото на пандемията, виждаме точно обратното - виждаме крайно сектанство, алармизъм, продължават исканията за ултимативно налагане на зелена сделка", подчерта Ангел Джамбазки.

Какви теми още коментира евродепутът от ВМРО вижте във видеото!