Антонио Таяни: Активността на България носи добро за ЕС

Предаване: Панорама, 24.11.2017

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: В София сме, за да прокараме път за едно добро българско председателство. Трябва да работим много по най-важните европейски проблеми - незаконна миграция, тероризъм, младежката безработица. За вас, но и за всички европейци е важно да се постигне добро решение и по въпроса със Западните Балкани. Оптимист съм за усилията на България в името на сътрудничеството. Разбира се, че не е лесно. Не е възможно да станат чудеса за тези шест месеца, но може да се работи за по-добро сътрудничество, за да се постигнат добри резултати.


"Панорама": Бяхте в българския парламент. Знаете ли, че преди няколко дни беше сменен председателят му?

Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: Това е вътрешен проблем за България. За нас не е от значение кой е председател на парламента. Ние сме в контакт с председателя, избран от парламента. Не е наша работа да коментираме вътрешни проблеми.

"Панорама": Смятате ли, че смяната на председателя е свързана с вашето посещение? Опозицията беше заплашила да не присъства в залата.

Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: Аз общувам с всички български депутати, така както общувам с всички членове на Европейския парламент. Готов съм за сътрудничество с българския парламент, не с различни парламентарни групи. Решенията на различните политически групи не са моя работа, а вътрешна, както казах, работа на България.

Журналист по професия, съпартиец и бивш говорител на бившия италиански премиер Силвио Берлускони, Антонио Таяни има богат опит в италианската, а после и в европейската политика. Дали вътрешни политически битки могат да вгорчат европейското председателство?

Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: Вътрешните проблеми са си вътрешни проблеми. Да, политическите кризи не са добро нещо, но когато бях комисар, например, европейски председател беше Белгия. Тогава тя нямаше правителство, но работеше много добре. Затова смятам, че нямаме проблеми с България. Имаме правителство, подкрепено от мнозинството. Смятам, че ще се справите много добре.

"Панорама": Ако трябва да избирате кои проблеми в Европа да разрешите първо - социалните или сигурност и миграция, какво бихте избрали?

Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: И двете. Сигурността е също така сигурност за работниците, за младите хора, сигурност срещу тероризма и срещу незаконната миграция, но също така трябва да работим за прилагане на социалния стълб чрез индустриална политика, засилване на малкия и средния бизнес, на селското стопанство, търговията. Важно да се работи в полза на реалната икономика. Няма как да разделим нещата.

"Панорама": Смятате ли, че все пак ще се наложи да бъде направен избор, тъй като след Брекзит в европейския бюджет ще има с 15 млрд. евро по-малко?

Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: Разбира се, че ще имаме по-малко пари в бюджета. Трябва да проучим стратегии за ново финансиране. Аз например предлагам облагане с данъци на уеб-компаниите като "Гугъл", "Амазон". Те работят в Европа без да плащат данъци, парите отиват в Съединените щати или в Китай, не в Европа.

Да вземеш от богатите, за да помогнеш на по-бедните. Европа в ролята на Робин Худ, както си я представя Антонио Таяни.

Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: Европа малко или много трябва да бъде в ролята на Робин Худ, защото смятам, че трябва да намалим данъците за гражданите. Но големите уеб-компании, които идват от чужбина, а не са европейски, трябва да плащат. Защото ако те не бъдат облагани с данъци, европейските граждани ще трябва да плащат. Затова съм привърженик на Европа като Робин Худ.

Във време на кризи и растяща популярност на евроскептични партии и политици, Антонио Таяни е убеден, че Европейският съюз не е загубена кауза.

Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: Голяма грешка ще е, ако убием Европа. Без Европейския съюз няма да можем да се конкурираме в следващите години на глобално ниво с Китай, с Русия, със Съединените щати, Индия, Африка. Затова трябва да сме обединени. Това не означава да унищожим страните-членки. Но трябва да работим всички заедно.

"Панорама": Какъв образ на Европа видяхте Вие от тук, от София?

Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: Мисля, че българите са много активни, мнозинството са много проевропейски настроени, включително и студентите. Оптимист съм. Смятам, че активността на България носи добро за Европейския съюз. Важно е също така да бъде използван вашият опит по Западните Балкани. Да се използва вашият ентусиазъм в полза на Европа. Това е добре за нас.