Захариева: При предизвикателства в ЕС можем да постигаме съгласие за една година

Предаване: Панорама, 24.11.2017

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На въпрос може ли България да води сама по себе си близкоизточна политика, не само когато е председател на Европа, Захариева припомни, че България има дългогодишни традиционни добри отношения с Близкия изток, за съжаление малко позабравени. Би трябвало да активизираме тези отношения, но няма как да бъдем медиатор в този сложен процес на взаимоотношения между страните в този регион, отбеляза тя.

"Но е факт, че е грешка, че сме позанемарили тези отношения", заяви Екатерина Захариева.

Сега председателството на Съвета на ЕС е изключително важно не само заради Брекзит, не само заради дебата за бъдещето на Европа, не само заради започващите разговори за следващата финансова рамка, но и поради факта, че, например, нямаме правителство в Германия, отбеляза външният министър. Тя подчерта, че много ще са темите на края на мандата на ЕК, всяка комисия иска да изпълни това, което е обещала.

"Тогава, когато има предизвикателства, аз съм убеден привърженик на Европейския съюз, можем да постигаме съгласие за една година", заяви Захариева.

Кризата с незаконните мигранти доведе до това, че гражданите вече не правят разлика между бежанец и незаконен мигрант, доведе до добри резултати в редица страни за партии, които преди няколко години не влизаха в парламента, отбеляза тя. Европейските граждани искат сигурност, работни места и добри доходи и трябва да си отговорим успяваме ли да отговорим на техните очаквания, коментира външният ни министър. Гражданите се притесняват, че не се справихме добре с интеграцията в Европа, не се справихме с този проблем, призна Захариева.

Екатерина Захариева коментира и съвместното заседание на правителствата на България и Македония в Струмица и подписаните споразумения.

"Надявам се от тук нататък да продължим с този открит диалог, защото ние не крием проблемите, които сме натрупали в миналото, и България да води открита политика", подчерта министърът на външните работи на България.