Ателие "Светлото бъдеще на битака" в Театрална работилница "Сфумато"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Режисьорите проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев днес бяха гости в студиото на "Денят започва с култура". С тях разговаряхме за АТЕЛИЕ „СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ НА БИТАКА”.

Светлото бъдеще е една комунистическа метафора. Всички, които сме живели по това време, я помним. То стоеше като някакъв хоризонт, като мечта, към която хората бяха насилствено тласкани, а и много от тях вярваха, че то ще настъпи. Правим един театрален опит по книгата „ВРЕМЕ СЕКЪНД ХЕНД” на Светлана Алексиевич, разказа проф. Добчев. Документална проза, покъртителни монолози /изповеди на преживелите социализма хора, на жертвите, осъзнали че живеят редом с палачите си. Трагически персонаж или „съветщина”/съветски боклук е създадения в лабораториите на марксизма-ленинизма „HOMO SOVIETICUS” – това е въпросът, на който се опитваме да намерим отговора с актьорите, които пристъпиха с особен трепет в темата на ателието, допълни още той.

Проф. Младенова подчерта, че това е най-дългото ателие от създаването на театъра досега. "Става дума за човешки случаи. За мен това е изключително важно. Театърът е преди всичко човекознание и фокусът е върху това какво се случва с човека. Изумителни са монолозите на тези хора - как те изричат бедата си. Тук вълнуващото и невероятното са тези хора, които са живи - така че не знам дали това е минало или това е човекознание."

Проф. Добчев съобщи, че тази вечер е "нещо като премиера" на ателието "Светлото бъдеще на битака".