Атентатът и адвокатът – защитникът на Сергей Антонов Джузепе Консоло

Предаване: Панорама, 11.05.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
  • Трудно ли решихте да защитавате Антонов?
  • Ами, в началото беше много трудно, защото всички бяха срещу мен.
  • Вие, човекът от десницата – и една комунистическа страна.
  • Аз не редя хората по политически убеждения, а по интелигентност. По този критерий избирам и клиенти, и приятели.
  • Ако днес трябваше да вземете „онова” решение, щяхте ли?
  • Още повече! Днес би било по-лесно. Но повярвайте, тогава бешеужасно трудно решение. Ето пример. Една вечер телефонът вкъщи иззвъня, тогава още нямаше мобилни. Аз спях, беше един и половина. Жена ми се притесни: „Кой може да е?” Вдигнах слушалката и от другата страна ми казаха: „Внимавай като палиш мерцедеса си! Не казаха “колата”, а “мерцедеса”. Ще видиш как ще гръмне!” Жена мипопита: „Какво искаха?”. А аз ѝ отговорих „Нищо, беше грешка”. После отидох в полицията. И те: „Професоре, ще ви дадем охрана”. “И какво да я правя? Искам да остана свободен човек!” “Тогава не минавайте по едни и същи улици. И да стискаме палци”.

Така е. Баща му е морски офицер. Жена му е руска аристократка, от владетелския дом Романови. Приятелите му са в италианската десница.

Залозите са огромни. Българската следа е световно събитие. Студената война бушува, има два лагера и малцина се интересуват от истината. Но днес Консоло иска да сложи точката с книгата си “Атентатът срещу папата”, с послеслов от бившия дипломат Людмил Попов.

- Кой е виновен за фабрикуването на т.н. “българска следа”?

- Мисля, че всичко идва от Мехмед Али Агджа. Смятам, че тойи приятелите му от Сивите вълци са изфабрикували идеята да хвърлят вината върху Антонов, който нямаше нищо общо.

- Българската следа се оказа лъжа…

- Българската следа се оказа огромна лъжа, една клевета.

- Клевета. (на български)

- КЛЕВЕТА.

- Но Италия и светът разбраха ли го?

- Разбраха го. И България, след като минаха толкова години, даде гласност на истината. Подзаглавието на моята книга е “Ето истината”.

- Окончателната?

- Окончателната.

- Но Вие лично за себе си, отговорихте ли си на въпроса кой искаше да убие папата?

- Кой поиска да убие папата е просто – Мехмед Али Агджа. След като беше убил турския журналист Ипекчи, искал е да убие Симон Вейл, председател на Европейския парламент. Въобще, миналото му е осеяно с трупове.

- Но кой стоеше зад Агджа?.

- Според мен никой. Хвърлиха вината върху българите, защото все някого трябваше да намерят. Но този някой не съществуваше! Агджа беше замислил прехвърлянето на вината. Само че на пътя му се изпречи моята персона и не позволи този номер да мине.

- Значи световната конспирация не съществува?

- Каква ти световна конспирация? Тя съществува само в нечие въображение. Но единствената вина, която мога да припиша на моите български приятели, е, че не реагираха остро и незабавно. Вместо това българските власти останаха като вцепенени. После се довериха на мен, на пълномощния министър Людмил Попов и на двамата български адвокати. Но можеха да реагират по-силно и по-бързо.

Историята и нейните герои. Мехмед Али Агджа, терористът от “Сивите вълци”, отдавна е на свобода. Дори журналистите изгубиха края на бомбастичните му съчинения и вече все по-малко го слушат. Папа Йоан Павел Втори почина с достойнство на своя престол 24 години след атентата. През 2007 почина и Сергей Антонов – болен, съсипан и сякаш докрай учуден от несправедливостта на историята.

- Какви хора бяха Агджа и Антонов?

- Напълно различни. Агджа беше професионален убиец. Антонов - един обикновен човечец. Прочетете книгата. Когато съдия-следователят Мартела го попита: “Вие някога получавали ли сте пакети?”, все едно „Вътре е имало пистолет”, Антонов отговори, „Не разбирам”. Намесих се: „Господин Антонов, не сте длъжен да отговорите, ако не си спомняте”, а съдията: “Професоре, не подсказвайте”. Антонов накрая отговори: „Веднъж получих пантофи”. Ето колко обикновен човек беше. Да Ви питам аз Вас? Ако сте замесен в атентат, ще останете ли от 13 май 81ва до края на 82ра в Италия, за да Ви арестуват? Без готов адвокат? Всичко това ме изуми още навремето.

- Историята беше ли справедлива към тях двамата?

- Антонов за съжаление вече го няма. А с Агджа в крайна сметка не знам какво стана. Аз с други хора контактувам… Да, историята беше безмилостна към Антонов, но и към другите обвинени, Айвазов и Василев. Нашите внуци и до днес говорят за измислената „българска следа”. На тримата българи беше приписана КЛЕВЕТА, ЕДНА ГОЛЯМА КЛЕВЕТА. Ето защо това, което правим днес, е добро. С ангажимента си президентът и премиерът на България правят нещо справедливо, защото реабилитират истината.

Помним делото “Антонов”, съдебен екшън от 80-те… А Консуло помни сблъсъците с Агджа, когото определя като високо интелигентен и брутален лъжец. Веднъж в 4 сутринта били на оглед.

- Нещо не ми се връзваше. Агджа сякаш търсеше нещо, сякаш чакаше някакъв знак от две лица отсреща. Тогава аз застанах между него и тях. Агджа се усети, доближи се и ме наруга. Ако трябва да го преведем, каза: „Аз съм турчин и ще ти вкарам голям…”. А аз му отговорих „А аз съм сицилианец! Ще ти вкарам още по-голям…”

- Чакайте, не сте ли от Неапол?

-Роден съм в Неапол. Но родата ми по бащина линия е от Сицилия… Съдия Мартела се намеси: „Г-н професоре, ама Вие говорите с Агджа!”. Отговорих: „Г-н съдия, сега наистина ще Ви подскажа. Моля, установете самоличността на онези двамата!” Той отиде при тях и разбра, че са от тайните служби. А аз му викам: „Да не очаквахте да са двама свещеници?”. Така спечелихме точка за нас.

- От книгата Ви разбрах, че не цените много тайните служби…

- Според мен тайните служби не си вършат работата с години. По времето на Мата Хари може и да са работили добре. Но сега не е така, а при процеса за атентата срещу папата - съвсем. Повечето от тях гледаха да направят кариера. Така че наистина не уважавам особено тайните служби.

- А какво научихте за българите и за България?

- Че са изключително свестни хора. Всичко може да правят добре, но не и шпионството. Така че Агджа беше направил добър избор, като ги натопи. Но после светът се промени, тайните служби - също. Вижте какво стана в Русия, скандалът с Тръмп. Вие трябва да интервюирате Тръмп за тия работи.

- Тръмп! Невъзможно!

  • Няма невъзможни неща!
  • Освен “българската следа”, в Италия се казва и „български избори”. А в действителност ние много си приличаме!
  • Да, много! Може би дори прекалено!

Но всичко има край. Делото “Антонов” завърши с оправдание поради липса на доказателства. Малко по-късно свърши и Студената война. А след това Джузепе Консоло – адвокат, журналист, коментатор и преподавател по право - реши да се пробва в политиката, при любимата консервативна десница.

- Да, аз впоследствие влязох в политиката. Бях и сенатор.

- От Националния съюз.

- Да, от Националния съюз на Джанфранко Фини. Бях близо до него и до премиера Берлускони. Световната политика се промени изключително много. Всъщност, всичко се промени. Днес по-рано щеше да излезе, че Агджа не казва истината: с тези технически средства - подслушване, СРС-та, проследяване. Днес има какво ли не.

- Но как голямата политика промени Вашия живот?

- Ами политиката стана моя живот. И сега тя е още по-сложна от времето, когато Агджа вдигна пистолета и опита да убие папа Йоан-Павел ІІ.