Мария Габриел: Искаме прозрачност от платформите

Предаване: Панорама, 11.05.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тя припомни подхода, който отстоява страната ни от мигрантската криза до настоящия момент, когато се обсъжда бъдещето на Западните Балкани. По думите й това се вижда отвън и може би е дошло време да го ценим малко по-високо тук, на място. "Европа не е даденост. Европа е това, което ние направим от нея."

Мария Габриел подчерта, че фалшивите новини или дезинформацията онлайн като феномен са нещо, което се идентифицира от 86% от гражданите на Европейския съюз като проблем. "Ако ние не успеем да създадем, да надградим това доверие между гражданите, институциите, между нас, новите технологии няма да са символ на растеж и иновации", каза тя.

Дезинформацията е феномен, който е много по-комплексен от този, свързан с фалшивите новини. Идентифицирани са няколко мерки, които могат да бъдат приложени от страна на платформите, от страна на журналистите, от страна на гражданското общество, така че да бъде започнат процесът. "Ние се намираме в началото на един процес. За него няма рецепта-чудо, няма едно действие, което да сложи край", очерта Габриел.

Тя беше категорична, че за решаването на проблема са необходими всеобхватни мерки. По тази причина на първо място вниманието е насочено към платформите. "Това, което аз очаквам от платформите, е много ясно приемане на кодекса за поведение, за добри практики, за борба с дезинформацията до юли. До октомври искам видими и измеруеми резултати и си запазвам правото декември да направя един анализ на свършеното и ако то не е достатъчно, вече си запазваме правото да преминем и към друг тип предложения, които са законодателни." Тя посочи, че на този етап се дава право на доброволно съдействие от страна на платформите и допълни, че това, което се иска от тях е прозрачност.

Вижте целия разговор във видеото.