"Ръкописът" - реалити за таланти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За италианския формат, от който е заимстван "Ръкописът" на БНТ, разказва Весела Кръстева. В своя репортаж тя описва инициативата на RAI 3, която през 2013 г. предприе търсене на най-талантливия неизвестен писател.

За един телевизионен сезон шоуто Masterpiece или „Шедьовърът“ се превърна във феномен. За участие са получени над 5 хиляди ръкописа, които са изчетени от специални четци, подбрани от едно от най-големите италиански издателства, партньор на организаторите. След кастинг са одобрени 72-ма участници, които се впускат в атрактивно, оспорвано предаване. Издателството – партньор публикува романа на победителя и така сбъдва една мечта. В журито са включени популярни писатели, сценаристи - то е разнородно по пол, стил и по интереси. Форматът е разделен на части, в които участниците получават задачи, за да покажат доколко добре владеят словото.

vlcsnap-2015-02-19-10h36m39s7

Победител в италианския формат е романът „Добър живот“ на 37-годишния Никола Савич, роден в Белград, но на 12 години заселил се заедно с родителите си в Италия.

 

 

 

Много зрители на БНТ вече са готови да участват в българския аналог на формата - „Ръкописът“ - и са изпратили своите произведения. До крайния срок обаче има още време.

На сайта на БНТ може да получите пълна информация. Може да задавате своите въпроси и на имейл адреса, във фейсбук или на сайта на БНТ. Така ще получите отговори на въпросите, които ви вълнуват.

Консултантът по адаптацията на този формат за БНТ Красимир Иванов обяснява, че става дума за уникално явление – за първи път се появява такова реалити за таланти, за начинаещи писатели. Адаптацията му е много важна, защото италианският зрител възприема един бекграунд, една култура, а българската публика очаква неща съвсем друго. С главния режисьор на БНТ Дамян Петров през декември гостувахме на италианската телевизия, в Торино – в студиата, където е заснет формата, и се срещнахме с екипа, който е реализирал формата“, добавя Иванов.

Така българите са получили особено ценни съвети.  Екипът на БНТ се ползва с искрената подкрепа на италианските си колеги и работят в ползотворно сътрудничество с тях, става ясно от думите на Красимир Иванов. Той посочи, че редакторите във втората фаза на формата са се стремили да упражнят творчески натиск върху победителя Савич, за да овладее той още по-добре италианския език, който не му е майчин. Иванов определя романа на Савич като много силен, много истински, който те завладява.

Интересен е фактът, че съпругата на Никола Савич е българка и той е очакван като гост в българското предаване, добавя консултантът по адаптацията на българския формат. Желание да гостува на българското предаване е изразил и генералният директор на RAI.

„В момента сме в началната фаза на проекта, в която събираме романите. Интересът е много голям“, казва Иванов.

„Крайният срок е 31 март, а след това ще протече кастинг, в който ще подберем романите и участниците в този формат. Зрителите на БНТ ще видят един страшно модерен и атрактивен декор“, допълва Иванов. Надеждата му е, че публиката ще реагира максимално добре.

Става дума за формат, който тече много бързо и е изпълнен с неочаквани ситуации, неочаквани развръзки, победителят на края на всяко предаване е неочакван. По думите на Иванов освен за борба на произведения, има и борба на поколенията, която вероятно и тук ще се развихри.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад