За филма „Дякон Левски”

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Темата на "Денят започва с култура" на 19 февруари беше отбелязването на 142 години от гибелта на Васил Левски. Гостите в студиото обсъдиха това събитие, както и новия филм за Дякона. В дискусията взеха участие кинокритикът Димитър Дринов, журналистът от вестник "Преса" Емил Георгиев и председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски“ Васил Василев.

Василев каза, че сутринта по време на прякото включване за "Денят започва" пред паметника на Левски в София си е представил как преди 142 години на същия ден, по същото време, в същия студ се е издигала бесилката, как Апостолът е изживял последните си часове. Той обясни, че за него възприятието е било толкова силно, дори е имало един рояк гарвани. Имало е много млади хора, които са отишли в 7 сутринта, за да оставят по едно цвете, развълнувано добави той. За филмът той каза, че основното му достойнство е това, че представя историята такава каквато я знаем.

Георгиев обясни, че срещу филма за Левски се е изсипала много критика, но проблемът не е, че той не е исторически верен или, че Левски псувал. "Проблемът е, че просто филмът не е хубав филм", каза той. Според него той е объркан, неясен, лошо сглобен, с лош сценарий.

За моментът във филма, в който Левски псува, Дринов обясни, че репликата идва на края на филма. Според него тя няма никакво отношение към образа, който се вижда през цялото време. "Не е първият тъп филм български, който правим в последните 20 години, няма и да е последният", заяви той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад