Българският буквар. 200 години в първи клас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото на "Денят започва с култура" четем историята като я разглеждаме през българските буквари с Антон Стайков и Свобода Цекова, автори на концепцията и създатели на съдържанието и на визията на книгата "Българският буквар. 200 години в първи клас".

Интересен е фактът, че до Освобождението са издадени над 70 различни буквара. "Това е една от книгите на Възраждането". Този процес е описан като методология и като текстови начин на обучение и преди. Двамата съавтори обаче сега подхождат към цялата история на буквара като художници, тъй като и двамата са такива.

Според Стайков букварът е една машина на времето: можем да надникнем в историята близо 200 години назад. Оказва се дори, че още в края на 18 век българин от Разлог прави буквар, така че не "Рибният буквар" е първият.

Чрез буквара можем да надникнем в живота на децата, които са или 6, или на 7 години през различните периоди. Можем да видим какво ги е заобикаляло, какво са виждали, какви са били техните игри, убеден е Стайков. По думите му двамата със Свобода тръгват от илюстрациите към съдържанието и към живота.

Свобода Цекова обясни, че в хода на изследването са се сблъскали с един феномен. Оказало се, че до Възраждането букварите са проследени и архивирани. Оттам нататък обаче било много трудно да се доберат до информация. Затова двамата автори благодарят на приятели, които са ги снабдили с ценни екземпляри, на хората от читалища и библиотеки, които са им помогнали.

"Една от целите на тази книга беше да съберем в една книга това изгубено културно наследство, защото букварът със своите илюстрации и съдържание е културно наследство.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад