България на световната сцена

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гост в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" беше един истински връх в дипломацията. Дипломатическата кариета на Стефан Тафров е много дълга, много любопитна и много качествена.

Кристалина Георгиева подаде оставка като заместник-председател на ЕК и български еврокомисар с ресор "Бюджет и човешки ресурси", съобщи Европейската комисия. Необходимо е още утре премиерът Борисов да разговаря с председателя на ЕК, за да съгласуват ново име. Тафров обясни, че президентът на Световната банка е поканил Георгиева да заеме един новосъздаден пост - главен изпълнителен директор. Така тя ще оглави най-важната институция и е поставена на второ място в йерархията на Световната банка.

Тафров обясни, че като член на НАТО националната сигурност на страната ни се гарантира от чл. 5 във Вашингтонския договор. "България не е между НАТО и Русия", категоричен беше той. По негово мнение Русия е важна страна за НАТО, ЕС и България, с която е хубаво да имаме добри отношения, без да си затваряме очите за анексията на Крим. Той подкрепи официалната позиция на страната ни, че докато тази анексия е факт, трябва да има санкции за Русия. "Тъжно е, че между нас, Запада и Русия съществува това напрежение, защото по исторически и културни причини ние сме едно. Русия е страна с европейска култура. Нейното място е с нас европейците - ценностно и политически", смята дипломатът. Според Тафров големият сюжет на 21 век ще е Азия. Китай е на път да стане глобална сила. В този контекст за нас е много важно къде ще бъде Русия - дали ще е младши партньор в двойката Китай-Русия или ще е един пълноправен партньор в отношенията между ЕС и Русия.