"Беглика фест 2015" - 27-30 август

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Беглика фест" се провежда по традиция през август в Родопите. Този път той е от 27-30 август до язовира Голям Беглик. В студиото гостуват няколко от младежите, които участват във фестивала. Това е голям летен фестивал, свързан с природата, с хармоничното общуване между човека и природата.

Петя Чалъкова ни разказва за фестивала и за нейните специални мисии в него, например опазването на пчелите. Тя участва в Националната кампания "На пчелите с любов". В студиото Чалъкова изтъкна, че изборът на място за фестивала е паднал на района около Голям Беглик заради защитената зона там, в която има голямо биологично разнообразие. Екозащитничката обясни и новото мото на фестивала тази година "Играй, твори, бъди". Устойчивата мисия и акцентът тази година на фестивала е опазването на природната среда. Като пример тя посочи форума "Планини" идната събота, организиран от няколко екозащитни групи и насочен към обсъждане на мерки за опазване на Рила, Пирин и Витоша. "Има и една доста добре разработена депозитна политика, основен акцент към посетителите и участниците. Това е намаляване с амбицията да стане до нула на отпадъците - пластмасови опаковки и посуда", каза Петя Чалъкова. Тя уточни, че пътуването дотам е или с междуградски транспорт от Батак. Пътищата са добри с един участък от черен път, но в добро състояние.

Йоан Барабан от проекта "Беглишки нинджи" обясни характера на играта. Ще има доста изпитания за участниците. Играта е приключенска на базата на книгите - игри от едно време и последвалите ги компютърни игри. Има различни мисии, които да изпълни - за време, за сръчност...

Северина Кирилова и Константин Тодоров от проекта Human Design също ще реализират интересни прояви на фестивала. Те показаха съвременна схема с различни елементи - примерно, процесори, които обработват информация. Константин Тодоров обясни общото на тази схема с човека.