Нов прочит на "1001 нощ"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За новото издание на "Приказките на Шехерезада" говорим в студиото с художника Дамян Дамянов, автор на илюстрациите към изданието и отговорния редактор Мирослав Александров.

В новото издание на "1001 нощ" приказките са за възрастни и приличат по-скоро на "Декамерон" на Бокачо.

Според Мирослав Александров тази версия не е нова, а по-скоро завръщане към по-старите версии. Изборът измежду версиите е бил направен от Наталия Петрова, а екипът просто решил да продължи този проект. Намерението било да го направят възможно по-атрактивен - да бъде ново издание и в същото време в духа на арабското изкуство и принципа на скритото съкровище. Затова го направили с илюстрации на Дамян Дамянов.

Дамянов поясни, че оригиналните версии на "Приказките от 1001 нощ" са за възрастни, а тези, които познаваме от детството си, всъщност са цензурирани. "Тук приказките са с присъщия им еротизъм, който в никакъв случай не е пошъл и вулгарен и с присъщото им насилие, което в никакъв случай не се доближава до някакъв horror сюжет. В този смисъл, ако се наложи да четете тези приказки на децата си, вероятно ще се наложи да прескачате цели абзаци", посъветва илюстраторът.