Белене 4.0

Предаване: В кадър, 29.04.2018

Белене 4.0
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Филмът "Белене 4.0" има за цел да покаже как строителството на атомната централа е създало цял един град, който продължава да се променя с проекта. Когато има дейности около строежа на „Белене”, градът се възражда, когато проектът спира – градът замира.

Това е показано през погледа на местните жители, които също са били част от проекта и които се надяват на решение. Независимо какво ще бъде това решение - окончателно спиране на АЕЦ "Белене" или продължаване на строителството.

Темата за втората атомна централа в момента отново е на дневен ред. Само преди месец Българската академия на науките внесе в Министерството на енергетиката своя окончателен анализ за бъдещето на електроенергийната система на страната. В него се разглеждат повече от 100 сценария, в две трети от тях – „Белене” е губещ проект, а в една трета – печеливш.

Министерството на енергетиката разполага със срок до юни, за да направи свое мотивирано предложение за бъдещето на втората ядрена централа.

Дотогава правителството продължава да приема евентуални кандидат-инвеститори. До момента интерес са заявили най-голямата китайска енергийна компания и Европейската инвестиционна банка. Заговори се и за Балкански проект, в който да участват с финансиране страните от Западните Балкани.

Ако започне строителство, ще говорим за четвърто начало на проекта.

Според разчетите на БАН АЕЦ „Белене” би бил изгоден проект, ако е на цена под 10,5 млрд. евро, а собственото финансиране към привлечения капитал е в съотношение 30/70 и цената на заема за финансиране е с лихва до 4,5 на сто.

На 29 април веднага след централната емисия „По света и у нас” в рубриката „В кадър” ще бъде излъчен филмът на Цветелина Катанска, оператора Недялко Данов и режисьора Николай Василев, посветен на проблемите около изграждането на втората ядрена централа у нас – АЕЦ „Белене”.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад