Берлинале 2014 - последни новини от проф. Божидар Манов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес е осмият ден на филмовия фестивал "Берлинале". Досега бяха показани 18 филма от официалната програма, предстоят още пет. В събота журито ще обяви наградите.

Тази година американските филми са по-малко от обичайното – само три и не се откроиха особено, но за сметка на това един британски филм – „1971” на режисьора Ян Деманж се радва на много високи оценки от критиката, разказа за „Денят започва” кинокритикът проф. Божидар Манов.

Домакините от Германия участват много амбициозно в конкурса - с 11 заглавия. Сред тези филми особен успешен е „Стъпала към кръста” на режисьора Дитрих Брюгеман.

Организаторите на конкурса изместиха нецензурираната версия на филма на Ларс фон Триер "Нимфоманка" - Част 1, между официалните събития, без да участва в състезанието. На пресконференцията в Берлин обаче той се появи с черна фланелка с палмовата клонка и надпис "Персона нон грата - Официална селекция". За филма проф. Манов каза, че се гледа с любопитство само в началото, после преминава в отегчение, и накрая зрителите напускат залата с облекчение.

Много приятна изненада поднесе норвежкият режисьор Ханс Петер Моланд с филма си – „По реда на изчезване”. Фестивалът се откри с филма на Уес Андерсон "Гранд хотел Будапеща". Азиатското кино и сега присъства в "Берлинале" с 4 заглавия.