Бетелгейзе и как изчисленията на астрономите оборват теорията за строежа на пирамидите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Смята се, че в галактика като Млечния път има поне по едно избухване на свръх нова на всеки 50 години. Оказва се, че такова уникално космическо събитие предстои да се случи може би още тази нощ. Повече по темата в "Здравето отблизо" разказва д-р Владимир Божилов, главен редактор на "ВВС Знание".

Орион е вероятно най-известното съзвездие. Ярките му звезди и близостта до Небесния екватор го правят видимо за по-голямата част от Земята. Основните звезди на Орион имат близка възраст и подобни физически характеристики, издаващи вероятен общ произход. Бетелгейзе е единственото изключение. Разположена на рамото на съзвездието, звездата е червен гигант с диаметър по-голям от орбитата на Венера. Бетелгейзе всъщност е шесторна звезда, но останалите звезди са твърде бледи и се изгубват в блясъка на основната.

За Древните Египтяни Орион е символизирал Бога на светлината Озирис. В една от версиите на мита за Орион, той се представя като най-великия ловец в света. Тази хвалба е чута от Хера, съпругата на Зевс, и тя решава да изпрати скорпиона към Орион. Орион е ужилен и умира от отровата на скорпиона. Зевс съжалява Орион и го издига в небесата като съзвездие, заедно със скорпиона. Интересен факт е, че двете съзвездия никога не могат да бъдат наблюдавани заедно, защото се намират на почти противоположни точки от Небесната сфера.

Съзвездието Орион е едно от най-почитаните в културите на древните цивилизации. Най- популярни са митовете на древните египтяни и схващането, че именно оттам  идват боговете, сътворили човека и света. Популярна е и научната теория, че Египетските пирамиди са построени с ориентация към най-важните звезди на Орион. Според мнозина основната цел на Голямата пирамида не е да бъде гробница, а по-скоро място за трансформация. Фараонът ще влезе в нея като човек и ще бъде трансформиран в Бог, така че веднъж станал висше същество, той ще може да пътува из звездите и да се връща.

Но Египетските пирамиди съвсем не са единствените древни  обекти, които биха могли да се свържат със Орион. В Сахара се намира археологически обект, известен като Набта Плая, открит през 1974 г..  Изследователите смятат, че мегалитните камъни,  разпръснати тук, някога са били част от по-голям и сложен ритуален център на древна цивилизация, която процъфтявала през 6400  до 3400 г. пр. Христа.Учените, изследвали този архитектурен паметник, твърдят, че той представлява сложна диаграма за наблюдение на звездите ,  която се подравнява с „колоната на Орион” по време на лятното слънце стоене.  В Мексико Сити лежат руините на Теотиуакан. Изследователите смятат, че впечатляващите структури тук са били построени от маите във втори век преди Христа, и както египетските пирамиди в Гиза, сочат директно към трите звезди на пояса на Орион. Друг невероятен обект, който има директна връзка със съзвездието Орион,  се намира в североизточната част на Аризона. Тук индианското племе Хопи нарича върховете на Колорадското плато дом. Тези три възвишения оформят колана на Орион и се казва, че точно заради това Хопи са се разпръснали по тях. Според   индианците Хопи именно поясът на Орион е центърът  на вселената.

Акценти