Лечебните тайни на кристалите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Разказ в "Здравето отблизо" за тайната сила на кристалите, която е  използвана още от древните цивилизации.

Някогашните лечители са прибягвали към тях както в мистичните си ритуали, така и в лечението. В продължение на хилядолетия минералите, скъпоценните камъни и кристалите са били използвани с цел да поддържат емоционалното, физическото и духовното равновесие на хората. Римляните вярвали, че талисманите от кристали подобряват здравословното им състояние и предпазват войниците в битка. Египетските фараони носили  цилиндър, пълен с  кристали и скъпоценни камъни. Смятало се, че така лечебната енергия на камъните балансира енергиите в организма.

Китайците използват кристалите вече 5000 години. Те дори практикуват акопунктура с кристални игли. Смята се, че свойствата им са много ценни при лечение на емоционален дисбаланс. Използването на различни лечебни кристали е документирано в хиндуистките Веди, които описват подробно лечебните свойства на всеки един камък. Според тях сапфирите носят проницателност, яснота и психическо равновесие, а ясписът - хармония и сексуална жизненост, като балансира базовите чакри.

Може би едни от най-полезните и силно заредени с енергия камъни са планинските кристали. От тях в древността изработвали дори съдове за хранене. Тибетските лекари използвали специална техника за обгаряне на рани с планински кристал и слънчеви лъчи. Жреците го вграждали в  жезъла си, а индийците вярвали, че този камък регулира позитивните енергии. В Китай и до днес се прилага релаксиращ масаж с топки,  изработени от планински кристал.