Европейска стратегия за употребата на пластмаса

В предаването
Части от предаването
Всички броеве


Тази кампания идва месеци, след като Европейската комисия излезе с предложение за директива за строга регулация на европейско ниво за намаляване на използването на пластмасови продукти за еднократна употреба. Можем ли да живеем без пластмасови торбички и кутийки? По темата разговаряхме с Цветанка Тодорова от асоциация “Полимери” и Деница Петрова, ръководител на "Грийнпис" - България.

Деница Петрова заяви, че Черно море не е подминато от кризата с отпадъците. Проблемът е, че пластмасата, попаднала в морето, се разгражда на все по-малки и по-малки частици, става микропластмаса. "Пробите, които взехме от Черно море, показаха, че там има микропластмаса." Тя подчерта, че организацията "Грийнпис" - България приветства всички мерки на ЕК и допълни, че всички ние можем да намалим и да престанем дори да използваме пластмасата за еднократна употреба. Тодорова съобщи, че в момента в България има предложение пластмаса да се гори в ТЕЦ-овете, което е много лошо решение, защото при горенето й във въздуха се отделят токсични вещества, които всички ние вдишваме отново и, попаднали в организма ни, те увреждат здравето ни.


По думите на Цветанка Тодорова част от продуктите, включени в Директивата с цел да бъде ограничена тяхната употреба или да бъде изцяло забранена, все още не съществуват алтернативи. За пример тя даде опаковките за храни, които използваме в ежедневието си. "Съмнявам се за чашките и чинийките за еднократна употреба, че може да се намери толкова лесно друга алтернатива. Бих искала само да подчертая, че масово се говори за лошите пластмаси, т.е. приборите за еднократна употреба, в същото време най-големият процент като отпадъци, които се намират по плажовете и морските брегове, са фасовете."

Чл. кор. Илия Рашков от Института по полимери към БАН: "Преди по-малко от век, когато започва развитието на полимерната химия, тези материали са разработени с точно определена цел и химиците са си свършили добре работата, тъй като тогава е трябвало да създадат материали, които не гният, които са по-устойчиви от дървото и т.н. Светът обаче се развива и изискванията сега са други."

Той обясни, че ако всички опаковки бъдат приготвени по европейските норми, те няма да бъдат токсични. Вече има полимери, от които могат да се правят съвременни опаковки.


Може ли човек да живее без пластмасови продукти и какви са възможностите да се намали употребата им в ежедневието? Отговорът ни дава Ирена Събева, която от години живее без пластмасови отпадъци. Как е възможно това провериха Боряна Черганова и операторът Константин Викторов.

Ирена Събева е позната в квартала си в София като човека, направил първата квартална компостираща система за органични отпадъци. Занимава се с психотерапия, а от години се опитва да намали употребата на пластмасови продукти в ежедневието си и признава, че е възможно. Така и тялото, и душата са чисти.

Ирена Събева: Всичко, което може да бъде събрано в пластмасовото пликче, може с лекота да бъде събрано в пликче за многократна употреба.

С този пазар Ирена спести на природата поне две найлонови пликчета и една чантичка, която иначе дори несъзнателно взимаме със себе си от магазина. Кваси сама млякото си вкъщи, а за да избегне отпадък от покупка на сирене, например, си носи стъклена кутия.

Ирена Събева: В работния ми ден голям помощник ми е бутилката от стъкло, в която си нося вода или чай, или каквото си избера и предпочитам да нося домашно приготвената храна в един съд за многократна употреба.

Лъжичката за храна извън дома е от бамбук, а четката за зъби - от дърво. В офиса й намираме и рециклирани бутилки, които използва за чаши.

Ирена Събева: "Това са бутилки от вино, които по специален начин са просто отрязани и те са подходящи за водичка, така че мога да предложа да ви налея. В кутията ми за обяд са едни овесени ядки с елда и сушени плодове и ядки. - Пластмасовите сламки за пиене на течности как се заместват? - Вече има съвременни решения, които представляват ето това. Метална сламка, това е единият вариант, в който напълно се избягва употребата на еднократната, а това е другият вариант, в който дори си е с четчица и е прекрасно решение за хората, които по някакъв начин хем обичат да пият със сламка, но се притесняват за хигиенните условия.

Дори четката за миене на чаши в офиса й е от дървесина.

Ирена Събева: В случая тази за чаши е с влакна от конски косъм, но трябва да уточним, че не са убивани коне за това нещо.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад