Без телефони в час по математика

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Благоевград учителката по математика Виолина Чимева още преди година започнала да търси начин да ограничи използването на мобилни телефони с час. Сега в Гимназията по икономика всички ученици знаят, че в часа по математика трябва да се разделят с телефоните си и да обърнат внимание на уроците си.

Как учителката е въдворила ред и спокойствие в часовете си разказва Антон Чавдаров в "Денят започва".

Госпожа Чимева още преди година забелязала, че в час учениците по-често лайкват, туитват и тагват, отколкото да четат, пишат и смятат. Учителката така и не успявала да прикове за достатъчно дълго вниманието на децата върху сложните задачи, защото мобилните умни телефони ту канели за бърз чат, ту пиуквали за някой интересен пост, ту вибрирали за любопитна покана за приятелство. "Забелязах, че в по-голяма част от времето децата от време на време си поглеждат телефоните, някои от тях играят", разказа Виолина Чимева.

Госпожа Чимева решила първо да опипа почвата и с тънък намек помолила децата да й дадат телефоните си. "Казах, че съм решила да си купувам нов GSM, може ли да погледна вашите и какво ще кажете да ги оставите на бюрото и да ми кажете кой от тях е най-добър и след това", обясни тя.

Следващата й крачка била по-смела. Категорично заявила, че в нейния час всички умни телефони трябва да са на учителското бюро, за да не разконцентрират учениците. "След това им обясних, че е по-добре по време на час GSM-ите да стоят на бюрото ми и в края на часа те ще си ги вземат, за да може да са максимално концентрирани в часовете", коментира учителката по математика.

Така още от миналата учебна година часовете при госпожа Чимева започват по един и същ начин. "Децата видяха, че това е в техен интерес, те въобще не са глупави, те много бързо мислят на моменти от нас и исках затова да им ангажирам вниманието, за да може да реагират и има ефект", подчерта Чимева.

Децата вече са свикнали да се разделят с телефоните си в началото на учебния час. Казват, че сега обръщат повече внимание на обясненията на учителката и сега математиката им е близка почти колкото телефоните.

Госпожа Чимева е предупредила и родителите, че часът по математика минава без телефони. Никой не е възразил. А и никой от учениците засега не се е оплакал от пропусната полза заради 40-минутна липса на телефон.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад