Фандъкова: Бюджетът за култура ще продължава да расте

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще продължим да увеличаваме бюджета на София за култура. Това обеща в студиото на "Денят започва" столичният кмет Йорданка Фандъкова. По повод празника на града тя коментира как се променя столицата и разкри подробности за новите проекти за нейното развитие.

В днешния ден по време на сесия на Столичния общински съвет ще бъдат връчени наградите почетен гражданин на София, след това ще се проведе тържественото вдигане на знамето на града в 11:30 часа с водосвет от Православната църква, а вечерта столичани ще могат да посетят празничния концерт, на който пък ще бъдат връчени наградите за принос към културата на София. През целия ден ще има и много атракции из столицата.

Фандъкова коментира и отпадането на София от надпреварата за Европейска столица на културата. Тя заяви, че екипът, отговорен за кандидатурата, е бил подготвен за подобен резултат, защото званието рядко се печели от големи градове и столици. Инициативата е насочена към развитие и децентрализация на населените места.

"През годините на подготовка София наистина се превърна град на културните и творчески индустрии. Това сочат данните, това се признава и от всички. Ние инвестирахме в културна инфраструктура, видяхме и новите музеи - те работят и те ще продължат да работят за града. Изработихме първата дългосрочна стратегия за културата още преди държавата да направи такава. Тя бе изработена заедно с творците, заедно с хората, които имат отношение", заяви Фандъкова.

"Ние ще продължим да изпълняваме тази стратегия и нещо повече - ще продължим да увеличаваме бюджета за култура, защото доказахме, че инвестициите в културата са работни места, развитие на икономиката и това допринася най-вече за справяне с един от сериозните европейски проблеми - младежката безработица. Не случайно София е един от градовете с ниска безработица, включително и младежка, не само в сравнение с другите градове в страната, но и европейски градове", отбеляза кметът на столицата.

Проливните дъждове и наводненията в страната насочват вниманието на градската управа към водните източници.

"Наблюдаваме непрекъснато състоянието на реките и общинските язовири, както и получаваме информация за състоянието на държавните язовири на територията на Общината. Това е най-важната ни задача, особено когато има прогноза, както беше сега с жълт код вече два дни, трети ден продължават валежите. Нивата на реките са завишени от порядъка на 20 до 50 см., но текат в своите русла, така че за момента няма притеснения от тази гледна точка. Общинските язовири се изпускат контролирано още от преди няколко дни и денонощно се наблюдават и се реагира на сигнали, които се получават. Тази нощ нямаме информация и данни за сериозни проблеми с дъжда, но предната нощ реагираха екипите, имаше завирявания, падна и лека градушка в някои райони на София", коментира Йорданка Фандъкова.

"Много важен приоритет не само за града, за страната трябва да бъде инвестицията в превенция, защото няма как да има превенция без да има канализация. Има райони в София, които нямат канализация. Там проблемите са основно от това, да не говорим, че в цялата страна има такива проблеми", посочи тя.

Фандъкова коментира още въпроса за бенефициентите по ОП "Околна среда" за новия програмен период, финансирането на метрото и новата учебна година.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад