Битката за Варна. Бивш просветен министър - кандидат за кмет

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото гостува бившият просветен министър проф. Анелия Клисарова, която е кандидат-кмет на Варна. Тя е издигната от Сдружение "Търсете жената".

Проф. Клисарова изтъкна, че досега Варна не е имала жена-кмет. Сдружението я е издигнало без тя да бъде част от него, то се е учредило с идета да намери жена за кмет. Тя не се страхува от мъжката конкуренция, защото вярва, че добрият стопанин на едан къща е жената. Според Клисарова Варна има много проблеми сега и е загубила добрата си слава на "морска столица". Хората живеят "по-лошо от вчера" и този проблем тревожи най-силно кандадитката. Това се дължи, по думите й на модела на управление. той ще трябва да бъде променен така, че да има перспектива за всеки варненец. В града в момента няма силна икономика. А как ще има силна икономика, когато няма инвестиции, каза Клисарова.

Според нея задължението на кмета е да търси начини в тази община да влизат повече средства и "то не чрез повдигане на местните данъци". Варна изостава по усвояване на еврофондовете, защото няма идеи, няма нови проекти. Напирмер, по плана "Юнкер" нищо не се е направило, а там може да участва и всеки човек, индивидуално, ако има добра идея, уточни кандидат-кметът.

Като бивш просветен министър във връзка с проектозакона за образованието порф. Клисарова каза, че поректът е оставен без промени, ез да се отчетени мненията и препоръките на близо 20 хиляди учители. Затова тя продължава да не го одобрява.