Ева Паунова: Европа може да взима трудни решения

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Ние сме готови да приемем имигранти. Проблемът е, че те са изключително много в този момент. Нашите общества, нашите институции, ЕС наистина не е подготвен и няма ресурсите и възможностите за такъв кратък период от време да се осъзнае", това заяви в студиото на "Още от деня" евродепутатът от ЕНП Ева Паунова.

По думите й в такива трудни моменти Европа е доказала, че може да взима и най-трудните решения. Европейските лидери трябва да задвижат всички механизми, които имат, за да можем да се справим с проблема там, откъдето той произлиза. Това включва и дългосрочни, и краткосрочни мерки, които трябва да бъдат предприети. Тя подчерта, че има международно право и според него, когато един чужденец получи статут на бежанец, този статут е валиден за периода, в който продължава конфликтът в страната, от която той излиза. Паунова беше категорична, че имигрантите, които нямат такъв статут трябва да бъдат връщани, като това трябва да бъде краткосрочната цел на държавите от ЕС.

Ева Паунова подчерта, че в Европейския парламент българските евродепутати, както и българското правителство, много ясно изразява своите позиции и не бездейства. Тя каза, че освен установяването на това дали чужденците са бежанци или икономически имигранти, другата стъпка е да се засили още повече охраната на границите, да се направи европейска гранична полиция. "FRONTEX трябва да започне по-бързо да връща нелегалните имигранти, хората, които не се квалифицират за убежище. Да се увеличат функциите на Европол, да се преосмисли Шенген", посочи още тя.