България, Балканите, Европа. Анализите

Предаване: Панорама, 17.05.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Андрей Райчев смята, че срещата е преминала успешно, добре свършена работа и за премиера Борисов. България се е е оказала във водеща роля на Балканите като трупа посреднически точки, което е полезно за страната.

"Колкото до очакванията за западните Балкани, ... истината е, че е нула... За Сърбия и Черна гора има шанс, макар че ги чака опашка,дълга 10 години. За другите просто се казва, че няма шанс... Това се чува..."

Според Райчев, тези страни нямат лобисти и са изпаднали в същата ситуация, в която бяха България и Румъния през 1998 г., когато от Брюксел са казали на премиера Костов, че страната ни ще чака 20-25 години... Двама лобисти - САЩ и Тони Блеър - тогава са ни помогнали. По мнението на политолога, ако не се намерят лобисти, тези страни няма да имат шанс. Нещата, смята той, се отлагат с години и с поколения дори. Отделно Европа, сама е изправена пред сериозни изпитания, произтичащи от влошаването на отношенията със САЩ и в това състояние тя ще се пази от всякакви разделителни въпроси.

Антоний Гълъбов изрази несъгласие с Райчев.

"Думата е ускорение. Имаме хоризонт. Хоризонтът е 10-годишен. 2025 година е две години преди приемането на следващата многогодишна финансова рамка. Това означава, че имаме един планов период - време, в което политиците са си свършили работата си оттук, в момента е въпрос на бизнес, въпрос на всички онези, които ще успеят да мобилизират проекти, които да се реализират. Онова, което трябва да се чуе от вчерашната среща е, че европейските граждани на България и от страните на Западните Балкани вече са родени."

Политолозите коментираха и темата за конфликта между Европа и българските превозвачи. Двамата се обединиха около мнението, че Европа иска да ги научи да се държат като европейци, като ползват полагаемата им се почивка и това не означава, че им се отнема нещо.

Това, което френският президент Макрон е имал предвид, отваряйки темата при посещението си у нас миналата година, е било не друго, а еднакво заплащане за еднакъв труд. България преговаря и може да продължи да преговаря от европейската гледна точка. "Европа е силна с това, че преговаря и гарантира мир през преговори", подчерта Гълъбов.