България - президентска република?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Двамата гости в студиото коментират идеята на Божидар Димитров за референдум за президентска република. Може ли да се подкрепи такава идея и защо?

Христо Бойчев - драматург: "Защото сегашната структура на държавно устройство показва, че не работи. Определено не работи... Да опитаме. Едно като не работи, се пробва нещо друго."

Според Бойчев предимствата на президентската република са,че няма да има коалиционна безотговорност. Правителството се назначава от президента, не зависи от партиите. Той прогнозира, че сме осъдени на коалициии поне още 20 години. Тази тенденция се е установила след "номера Костинброд" и нито една партия няма да може да състави правителство поне още 10-ина години. Президентската република би затруднила съществуването на обръчи от фирми, а ще има и кой да носи персонална отговорност.

Димитър Димитров застъпва противоположната теза. Според него няма гаранция за това, че президентска форма на управление ще работи по-почтено. Той подчерта, че коалиционното управление е обичайно за Европа.

Димитър Димитров - политолога: "Топла връзка между президента и главния прокурор горе-долу ще възпроизведе сегашното положение."
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад