България, Русия и Западът: посещението на Медведев в София

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Татяна Буруджиева подчерта, че важни за България са както изтребителите, така и идването на газ. Според нея трябва да си даваме сметка, че нямаме сериозна стратегия в енергетиката. По думите ѝ тя приветства усилията на всяко правителство, което залага на стратегии, които се позовават на българския интерес. Това трябва да определя нашето взаимоотношение с всяка една държава, тъй като крайностите в българската външна политика са ни довеждали до крах. Като малка държава, ние не можем да правим голяма политика.

"Следователно имаме два варианта - или да се присъединим към един от тези големи играчи и така нещо да спечелим, като сме най-преданите и верните... или да се опитаме, кота Швейцария, да бъдем заставащи на своите интереси... Когато една малка държава знае своите интереси, тя знае какво прави."

В този смисъл Буруджиева очерта два основни въпроса: колко скъпо ще купуваме газ и второ - като членове на ЕС - да го взимаме оттам, откъдето ЕС има приоритет - т. е. от енергиен проект с диверсифициран газ. Политологът предполага, че основна тема е била цената на газа - да договаряме директно с руските партньори тези цени, а през трети страни, посредници. Вероятно, според Буруджиева, се говори и за проекта Белене след проявения интерес от американски инвеститори.

Йордан Божилов не смята, че българо-руските отношения могат да се разглеждат само в двустранен план. Много регионални и глобални фактори влияят на тези отношения, включително в областта на енергетиката. въпросът е какъв фактор е България. Трябва да търсим нашия интерес, но е важно да не изгубим посоката, а тя е нашето членство в ЕС. Там са нашите търговско-икономически отношения и възможността за развитие на страната ни.